Sport

EK goud in Spanje voor Marten Luiten en Fynona

- advertentie -

Winschoten/Oliva – Het Nederlandse dressuurteam Young Riders waar Winschoter Marten Luiten deel van uitmaakt, heeft de Europese titel weten te prolongeren.

- advertentie -

Het EK wordt dit jaar in Oliva, Spanje verreden van 5 t/m 11 juli. Voor de Groningse Monique Peutz is het weer druk, want als bondscoach begeleidt zij naast de Young Riders, ook het Juniorenteam. Die wisten donderdag hun bronzen landenteam medaille van vorig jaar, dit jaar om te zetten naar zilver.

Young Riders in vorm
Het Young Riders team bestaande uit Thalia Rockx, Milou Dees, Quinty Vossers en Marten Luiten moest verdeeld over twee dagen aan de start. Woensdag reed Quinty met Hummer als eerste naar een score van 70.441%, later op de dag behaalde Milou met Francesco een prachtige score van 74%. Donderdag startte Thalia met Golden Dancer de la Fazenda in de hitte en zij scoorden 73.853%. Marten en Fynona gingen als laatste van het team van start.

Marten wist niet dat het team het goud al in handen had, maar reed zoals gewoonlijk super geconcentreerd zijn proef. Deze werd beloond met een geweldige score van 77.677%, wat tevens een nieuw internationaal PR is. Nederland kwam zeer ruim aan de leiding en won de gouden medaille, net als vorig jaar.

1.Nederland – 75.177%
2.Duitsland – 72.098%
3.Denemarken – 70.432%

Publiek tot tranen geroerd
Tijdens de landenproef van Marten en Fynona wist het duo het publiek te raken. De eerste pirouette was zo perfect dat deze zelfs een 10 opleverde. Marleen Noordhof, de fysiotherapeute van Fynona die mee is gegaan naar Spanje, omschreef het als volgt: “…..Tot ze de diagonaal oprijden om de galop pirouette in te zetten. Marten sluit Fynona verder door naar nog meer verzameling, ze gaat ‘zitten’ en ‘zitten’ en net als je denkt, ’dit kan ze niet nog beter’, gaat ze nog een tikkeltje verder. Er gonzen ohhh’s door het publiek. Niet van ontzetting, maar van pure verwondering. En ja hoor, daar verschijnt de verdiende 10! op het protocol. We staan allemaal met kippenvel op armen en benen en de tranen biggelen al bij ons over de wangen…..”

Nog twee medaillekansen
Voor Marten en Fynona is er nog twee keer kans op een medaille. Vrijdag rijdt de eerste groep van de Young Riders voor het individuele klassement. Zaterdag start de tweede groep en zal de beslissing vallen. De beste rijders mogen zondag nog een keer aan de start verschijnen voor de kür op muziek.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button