Weerbericht

Veel vallende sterren te zien komende week

- advertentie -

Landelijk – De jaarlijkse sterrenregen Perseïden is komende week weer te zien en dit jaar zijn extra veel vallende sterren zichtbaar. Tijdens het hoogtepunt in de nacht van donderdag op vrijdag 13 augustus zijn het er 69 per uur. Het weer lijkt gunstig gezind met opklaringen in het vooruitzicht.

- advertentie -

Dat dit jaar tijdens de Perseïden meer vallende sterren te zien zijn dan tijdens andere jaren heeft te maken met het licht van de maan. Op 9 augustus is het namelijk Nieuwe Maan en ook de nachten erna verlopen vrij donker. Door maanlicht zijn zwakke meteoren niet te zien, maar dat is nu dus nauwelijks het geval. Vorig jaar bedroeg het aantal zichtbare vallende sterren tijdens de pieknacht van de Perseïden zo’n 45. Ter vergelijking: in 2022 is het volle maan en zijn er slechts 16 per uur te zien. Wie veel vallende sterren wil zien, moet dat dus dit jaar doen en niet wachten op volgend jaar.

Hoewel de meeste meteoren op vrijdag 13 augustus te zien zijn, is het aantal zichtbare vallende sterren ook de nachten ervoor en erna groot. Zo zijn op woensdag 11 augustus ongeveer 34 vallende sterren per uur te zien en zijn het er op zondag 15 augustus ongeveer 35 per uur.

Vallende sterren Perseïden mooiste van het jaar
De sterrenregen van komende week is een van de mooiste van het jaar. Dat komt door het grote aantal meteoren, maar ook de timing is perfect. In augustus is het namelijk vaak goed weer om naar de sterren te kijken. De nachten zijn bijvoorbeeld vrij zacht en vaak blijft het droog met opklaringen. Ook dit jaar ziet de weersverwachting er goed uit. Komende week komt er namelijk droog en warm zomerweer aan, waarbij het geregeld kan opklaren.

Kijken naar het noordoosten
De meteoren van de Perseïden lijken uit een punt aan de noordoostelijke horizon te komen. Dat punt ligt in de buurt van het sterrenbeeld Perseus, waar deze vallende sterren hun naam dan ook aan ontlenen. De beste plek om te kijken is buiten de steden of dorpen, op plaatsen met weinig kunstlicht. Door kunstlicht zijn de vallende sterren namelijk minder goed zichtbaar. Wie gaat kijken kan met de volgende tips optimaal genieten van de sterrenregen:

  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zijn meer vallende sterren te zien dan vanuit een verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg voor vrij zicht op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen, is een deel van de vallende sterren niet zichtbaar.
  • Laat de ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op een smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien de ogen vrij snel.
  • Wees fit en eet en drink voldoende. Deze energie hebben de ogen nodig om goed te kunnen kijken.
  • Trek warme kleding aan. Dit geldt ook voor de zomer, want wie langdurig ’s nachts buiten ligt krijgt het snel koud.

Wat zijn vallende sterren?
Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt een meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar soms trekken hele meteorenzwermen langs de aarde.

- advertentie -

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen en ijs. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht. Meteoroïden vliegen met ongeveer 252 000 kilometer per uur onze dampkring binnen. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button