Weerbericht

Zomer in het slop: onstuimig weer op komst

- advertentie -

Landelijk – Na het aangename weer van dit weekend raakt de zomer komende dagen in het slop. Op maandag krijgen de noordelijke kustgebieden zelfs te maken met een stormachtige wind en zware windstoten tot 90 km/uur. Wie aan de kust op de camping staat, doet er dan ook verstandig aan de tent goed vast te zetten.

- advertentie -

Maandag draait de wind naar het noordwesten en dat levert een heel ander weertype op dan tijdens het weekend. Terwijl het zondag op veel plaatsen heel aangenaam zomerweer is geweest met temperaturen van 21 tot lokaal 27 graden, keldert het kwik maandag naar hooguit 17-19 graden. De stevige wind maakt het voor het gevoel nog een paar graden frisser en een zomerjas of vest is dan ook aan te raden. De combinatie van lage temperaturen, veel wind, bewolking en buien maakt het herfstachtig.

Stormachtig weer op komst
De wind wakkert maandag steeds verder aan en piekt in de namiddag en avond. Op de Wadden en langs de noord- en noordwestkust komt een harde tot stormachtige noordwestenwind te staan, windkracht 7 tot 8. Daarbij zijn zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur. Wie in de provincies Noord-Holland, Friesland of Groningen de weg op gaat, raden we aan goed op te letten. Met name op de Afsluitdijk, maar ook op andere dijken in de kustgebieden kan de vlagerige wind tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden.

Ook in het binnenland is het onstuimig, maar waait het wel duidelijk minder hard dan aan zee. Dieper landinwaarts is de noordwester matig tot vrij krachtig (windkracht 4 tot 5) en zijn vooral tijdens buien windvlagen mogelijk tot zo’n 60 km/uur.

Verbetering na koele dinsdag
Ook dinsdag is de noordwestenwind duidelijk aanwezig en de temperatuur blijft laag voor de tijd van het jaar. Het wordt maximaal 18-20 graden, terwijl middagtemperaturen van 21-24 graden halverwege augustus gebruikelijk zijn. Gelukkig voor vakantiegangers in eigen land blijft het een groot deel van de tijd droog. De buien die vallen zijn voornamelijk voor het noordoosten.

In de loop van de week keert de rust in het weerbeeld terug. De wind neemt af en de temperatuur loopt geleidelijk op. Volgend weekend is het op veel plaatsen 22-24 graden. Er is een kans van zo’n 20% dat de temperaturen regionaal naar ruim 25 graden stijgen. De zomerdip van komende dagen is dus van korte duur.

- advertentie -

Koel zomerweer in perspectief
Gevoelsmatig is het maandag en dinsdag behoorlijk koel, maar in het verleden is het in deze tijd van het jaar nog veel kouder geweest. Met 17-20 graden komen we bij lange na niet in de buurt van kouderecords. Voor 16 augustus staat het datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur op slechts 14,1 graden. Deze waarde werd in 1930 gemeten in Maastricht. Op 17 augustus 1923 was het in het Drentse Eelde met 13,9 graden zelfs nog een fractie kouder.

- advertentie - 

De laagste maximumtemperatuur ooit gemeten in de hele maand augustus bedraagt 11,6 graden. Deze bizar lage waarde werd op 13 augustus 1912 genoteerd te Maastricht. Dit soort zomertemperaturen zijn tegenwoordig niet meer voor te stellen. Door de opwarming van het klimaat is de kans uiterst klein dat het ooit nog zo koud wordt in de zomer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button