Weerbericht

Meteorologische herfst start met rustig weer

- advertentie -

Landelijk – Op woensdag breekt de meteorologische herfst aan. Deze start met een een afwisseling van zon en wolken in combinatie met weinig wind. Het wordt circa 20 graden. In de tweede week van september is er een kans op iets hogere temperaturen.

- advertentie -

Vanaf de start van de meteorologische herfst op woensdag is het vrij rustig najaarsweer met wolken en regelmatig ruimte voor de zon. Er staat weinig wind en daardoor kan het op de vroege ochtenden soms mistig zijn. Af en toe kan er een licht buitje voorkomen, maar bijzonder nat wordt het de eerste dagen waarschijnlijk niet.

De afgelopen tijd zorgde de noordenwind ervoor dat het niet al te warm was en ook vanaf woensdag is de kans op winden uit noordelijke richtingen groot. Zomerse hitte zit er daardoor niet in, maar de temperatuur komt naar verwachting wel dagelijks uit rond 20 graden. Dit is een gebruikelijke middagtemperatuur voor begin september.

Krijgen we nog nazomer?
In de tweede week van september neemt de onzekerheid in de windrichting toe. Zuidenwinden behoren dan tot de mogelijkheden en dat kan temperaturen van (ruim) boven 20 graden opleveren. De kans daarop is ongeveer 60%. Zomerse temperaturen van 25 graden zijn zelfs niet geheel uitgesloten met een kans van ongeveer 15%.

September had in het verleden wel eens tropische verrassingen te bieden. Zo werd vorig jaar op 15 september het hitterecord voor die maand verbroken met 35,1 graden in Gilze-Rijen. Ook was dit een recordlate officiële tropische dag.

Verschil meteorologische en astronomische herfst
De meteorologische herfst begint op 1 september en deze loopt door tot de laatste dag van november. De astronomische herfst start pas op 22 september. Op die dag zijn dag en nacht precies even lang.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button