Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Fietsknooppuntennetwerken Noord-Duitsland en Groningen aan elkaar verbonden

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Met de fiets de grens over wordt eenvoudiger dankzij een verbeterd knooppuntensysteem tussen de provincie Groningen, Landkreis Emsland en de streek Ostfriesland. Bij acht grensovergangen zijn informatieborden geplaatst met een fietskaart van de Nederlandse en Duitse omgeving. De knooppunten zijn te herkennen aan informatieborden en bewegwijzering langs de route.

- advertentie -

Fietstochten over de grens worden op die manier een stuk eenvoudiger. Wie tot nu toe via de bekende fietsknooppunten door de provincie Groningen reed, kreeg ter hoogte van de Duitse grens geen suggesties voor fietsroutes in Duitsland. In de Duitse grensregio bestond tot voor kort geen fietsknooppuntennetwerk. In 2021 kwam daar verandering in. In Emsland en Ostfriesland is, naar Nederlands voorbeeld, een nieuw fietsknooppuntennetwerk ontwikkeld. De bestaande netwerken zijn nu aan elkaar gekoppeld.

Knooppunten
Vanuit de Duitse knooppunten wordt verwezen naar de Nederlandse bestaande knooppunten en andersom. De routes lopen door over de grens en zo ontstaat een logische verbinding voor fietsers. Er zijn nieuwe informatieborden met kaarten en fietsers worden via nieuwe bordjes verwezen naar de routes over de grens. De nieuwe fietsknooppunten worden toegevoegd aan bestaande applicaties, waardoor het ook mogelijk is om de route met de smartphone op te vragen. Ook de digitale en papieren kaarten met fietsroutes worden aangepast.

Fietstoeristen
Met acht nieuwe knooppunten in de grensregio hopen Groningen, Emsland en Ostfriesland meer fietstoeristen aan te trekken. De fietser kan nu eenvoudig en vrijwel ongemerkt de grens oversteken en onbekend terrein ontdekken. Hierdoor neemt de kans op meer toeristen en een langer verblijf in de regio toe. Het Duitse en Nederlandse fietsnetwerk is te vinden op www.fietsknoop.nl/planner.

Financiering
De provincie Groningen ontwikkelde het knooppuntensysteem in samenwerking met Emsland, Ostfriesland, en Routebureau Groningen. De kosten voor het verbinden van het Duitse en Groningse fietsnetwerk waren € 100.000. De helft daarvan is gefinancierd uit de Europese subsidieregeling Interreg vanuit de Eems Dollard Regio (EDR). De provincie draagt ongeveer € 15.000 bij aan het project.

Opening
Bestuurders uit Ostfriesland, Emsland en Groningen onthulden het eerste knooppuntenbord bij de Duitse grens vlakbij Bellingwolde vrijdagmiddag 10 september. De bestuurders fietsten naar fietsknooppunt 93, waar het nieuwe informatiebord met de fietskaart van de Nederlandse en Duitse omgeving is geplaatst. Namens de provincie Groningen waren gedeputeerden Fleur Gräper – van Koolwijk en Mirjam Wulfse bij de opening aanwezig.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button