Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Filmmaker Sander Blom maakt nieuwe oorlogsfilm in Drentse Reijntjesbos

- advertentie -

Winschoten/ Westerbork – Op zaterdag 13 november maakte een crew van zo’n twintig mensen (voornamelijk afkomstig uit Groningen en Drenthe) opnames voor een korte speelfilm in het Reijntjesbos tussen Orvelte en Westerbork. Het team stond onder leiding van schrijver, producent en regisseur Sander Blom, opgegroeid in Winschoten en woonachtig in Aduard. Gouden Kalf-winnares Ariane Schluter nam de titelrol van Cornelia Johanna van den Berg-van der Vlis op zich.

- advertentie -

De film vertelt het waargebeurde verhaal van deze Cornelia, ook wel bekend onder haar schuilnaam Annie Westland, de enige vrouw tussen 290 mannen op het Verzetsmonument in Friesland. Ze kreeg ook nog eens postuum het Verzetskruis, een onderscheiding die in totaal aan slechts 95 personen werd uitgereikt. Cornelia liet het leven in 1944 toen ze samen met de predikant Touwen vanuit het Scholtenshuis in Groningen naar Drenthe werd gereden om daar gefusilleerd te worden. In de film brengen de makers de laatste paar minuten van haar leven in beeld.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Schaaphok Fotografie (ingezonden)

Volgens producent en regisseur Sander Blom is het een belangrijk verhaal dat verteld dient te worden: “Het is een bijzonder en intrigerend verhaal over een belangrijke vrouw in het verzet, waar die verhalen zo vaak vooral over mannen gaan. In de film vertellen we door middel van audioflashbacks ook het achtergrondverhaal van Cornelia en hoe het zover heeft kunnen komen dat ze nu wordt afgevoerd voor haar executie.”

Toch is dat achtergrondverhaal volgens Blom niet het belangrijkste: “We laten met die laatste paar minuten van haar leven, die we integraal filmen, vooral ook zien hoe er berusting in dat lot kan komen als je zeker weet dat je de juiste keuzes hebt gemaakt. Cornelia en predikant Touwen zijn gemarteld op het Scholtenshuis in Groningen, maar hebben niets los gelaten. Zij betaalden de hoogste prijs, maar stierven voor hun principes en ik denk ook in de wetenschap dat ze de juiste keus hadden gemaakt.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Schaaphok Fotografie (ingezonden)

De film wordt zo’n tien minuten lang en moet in februari 2022 klaar zijn. Daarna zal de film in Groningen in première gaan en daarna op filmfestivals (nationaal en internationaal) te zien zijn.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button