Weerbericht

Maandverwachting: grote kans op zacht weer in januari

- advertentie -

Landelijk – Winterliefhebbers worden op de proef gesteld in januari. De maand begint namelijk extreem zacht met plaatselijk 15 graden, waarna de kans groot is dat ook de rest van de maand zacht verloopt. De scherpste kantjes zijn er waarschijnlijk wel af na de eerste januaridagen. Daarbij biedt rustig hogedrukweer halverwege de maand wel enige hoop op enkele koude en heldere nachten.

- advertentie -

Januari lijkt zachter dan normaal te worden. Maxima van 5 à 6 graden en minima van een graad of 1 zijn gebruikelijk in deze eerste maand van het jaar. Waarschijnlijk zitten we daar regelmatig boven met overdag meestal 5-10 graden en ’s nachts positieve temperaturen.

Het zachte weer heeft te maken met de positie van een hogedrukgebied, dat vaak ten zuiden van ons land komt te liggen. Dat levert begin van de maand zelfs een zuidwestenwind op die extreem zachte lucht vanuit de Canarische Eilanden helemaal naar Nederland blaast. Met een beetje geluk verplaatst het hogedrukgebied zich halverwege de maand naar het noorden, wat rustiger weer oplevert. Klaart het op, dan kan het vriezen. Wanneer daarbij ook nog mist ontstaat, blijft het ook overdag koud. Waarschijnlijk zijn dat de koudste dagen en blijft een échte vorstperiode uit. In de loop van de maand neemt de kans op zachte zuidwestenwinden weer toe.

Minder dagen met vorst en sneeuw
Helaas voor de winterliefhebber blijft de kans op zacht weer duidelijk het grootst. Langdurige schaatspret op natuurijs zit er dus hoogstwaarschijnlijk niet in, al kan schaatsen na een paar nachten met matige vorst misschien wel op een enkele ijsbaan. Dat zagen we ook in december.

Bij januari horen van west naar oost zeven tot dertien nachten met vorst. Dat aantal ligt dit jaar waarschijnlijk lager vanwege het zachte weer. Het aantal dagen dat het wit wordt door sneeuw lijkt op één hand te tellen. Opvallend: januari is normaal de maand met de meeste stormen van het hele jaar. Ook nu kan het stormen in januari, maar het wordt geen uitgesproken stormmaand. Daarvoor krijgen we te vaak te maken met vrij rustig weer.

We verwachten een vrij normale hoeveelheid neerslag van 74 millimeter gemiddeld over Nederland. De maand begint nat, waarna het rustige weer halverwege de maand meer droge dagen brengt.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button