Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Winter 2021-2022 is tot nu toe zachter dan gebruikelijk

- advertentie -

Landelijk – De eerste helft van de meteorologische winter verliep zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,4 graden tegen 4,1 normaal. Van 1 december tot en met 14 januari was het twaalf keer nog zachter. De zon scheen tot dusver landelijk gemiddeld 80 uur. Dat is vrij normaal en ook viel gemiddeld over het land een gebruikelijk neerslagsom: 105 mm tegen 106 normaal.

- advertentie -

December was een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 5,4 graden tegen 4,2 graden normaal. Toch was het gevoelsmatig een koude maand en dat kwam doordat we regelmatig met winterse perikelen te maken kregen. Er werd maar liefst drie keer code oranje uitgegeven vanwege ijzel.

Ook bracht december ons de eerste matige vorst. Op 10 december noteerde Eelde de eerste lokale matige vorst met -5,1 graden en op 21 december vroor het matig in De Bilt. Het aantal vorstdagen in De Bilt (minimumtemperatuur onder nul) is tot dusver dertien tegen zestien normaal. Op twee dagen vroor het matig (met een temperatuur beneden -5 graden) tegen vier normaal.

Op twee na koudste kerst
In het Groningse Nieuw-Beerta was het tot nu toe deze winter het koudst. Op tweede kerstdag daalde de temperatuur naar -8,7 graden. Kerst was als geheel de op twee na koudste van deze eeuw in De Bilt. Alleen in de jaren 2000 en 2010 was het tijdens de kerstdagen gemiddeld kouder.

Lokale ijsdagen zijn in december drie keer voorgekomen. Zowel op 22, 25 en 26 december bleef het in het noorden van het land dag en nacht vriezen. In De Bilt is het deze winter nog niet tot een ijsdag gekomen. Volgens het klimatologische gemiddelde (1991-2020) ‘moest’ het in De Bilt tijdens de eerste helft van de winter al op drie dagen de hele dag blijven vriezen en in het oosten van het land op vijf dagen.

Unieke temperaturen rond jaarwisseling
Tijdens de jaarwisseling was het bijzonder zacht in ons land. Van 30 december tot en met 2 januari werden vier dagen op rij warmterecords genoteerd. In De Bilt kwam het drie dagen op rij tot een officieel datum-warmterecord. Opmerkelijk was dat het ook drie dagen op rij ergens in het land 15 graden of meer werd. Sinds 1901 was in de periode 25 december tot en met 4 januari nog nooit een temperatuur van 15 graden gemeten in ons land.

Op 30 december werd het in Eindhoven 15,5 graden, Gilze-Rijen, Volkel en Arcen noteerden 15,3, Ell 15,1 en Westdorpe 15,0 graden. Op oudejaarsdag werd het in Ell 15,1 en in Eindhoven 15,0 graden en op nieuwjaarsdag noteerde Maastricht 15,1 graden.

Af en toe wat sneeuw
Gemiddeld over het land viel tot dusver een normale hoeveelheid neerslag met 105 millimeter tegen 101 normaal. Op 6 december viel in het midden en oosten van het land de neerslag als sneeuw. Op 10 december sneeuwde het in Zeeland. Kerstochtend sneeuwde het een beetje in het zuidoosten van het land, maar tot grootschalige sneeuwval is het deze winter (nog) niet gekomen.

Op de eerste dag van de meteorologische winter kwam het tot een officiële storm. Op Vlieland werd gemiddeld een uur lang stormkracht 9 bereikt. Daarna werd het overwegend rustig weer met de afgelopen week ook vaak mist.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button