Economie

Steeds meer technici doen mee aan CAO Staking Groningen

- advertentie -

Groningen – FNV Metaal (evenals CNV Vakmensen) organiseerde afgelopen maandag, 24 januari, de derde regionale 24 uurs staking in Groningen. De aftrap van een serie landelijke estafette stakingen was op 15 november in Groningen.

- advertentie -

Omdat de werkgevers in de Metaal & Techniek de cao nog steeds willen verslechteren, wordt er vandaag in Groningen alweer voor de derde keer gestaakt. De opkomst is weer flink hoger dan de vorige keren. Maandag lieten bijna 300 werknemers zich vandaag in de 3 staakstraten registreren.

Lassers, installateurs, monteurs, verspaners, en andere werknemers van oa BAM Techniek, Hessels Zeefbanden, Engie, Spie, Ziegler Brandweertechniek, Feenstra Verwarming, Eekels Technology, Energiewacht, Facta Appingedam en Spie leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een cao. Bij al deze techniek bedrijven staan vacatures open waardoor de werkdruk voor het personeel steeds verder oploopt.

Masja Zwart, FNV Metaal: “Goed om te zien dat de stakingsbereidheid in Groningen toeneemt. Groningen en tegelijkertijd heel Nederland heeft deze vakmensen keihard nodig om de energietransitie te regelen, maar hun bazen gunnen ze niet eens genoeg om de energierekening thuis te kunnen betalen. We zien dat steeds meer technici deze mooie sector verlaten omdat ze wel volop overuren moeten draaien maar nul waardering krijgen. Genoeg is genoeg!”

FNV Metaal cao onderhandelaar Jacqie van Stigt: ‘We blijven doorstaken voor een goede en eigentijdse cao. Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4% procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blijven de werkgevers nog altijd een nieuwe cao in de Metaal & Techniek blokkeren. Onze leden wijzen massaal deze door de werkgevers voorgeschotelde afbraak-cao, die stijf staat van de verslechteringen, af. En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet, die willen gewoon een goede cao.’

Er werden vanochtend vroeg drie staakstraten ingericht, waar de deelnemers zich – digitaal vanuit de auto- konden laten registreren. In Kolham, bij Eekels Technology voor de deur, bij het FNV-kantoor in Groningen en bij de Eurohal in Zuidbroek kwamen de stakers in colonne langs.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button