Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

Waarom is de subsidie van 10.000 euro in een bepaald gebied aan te vragen?

- advertentie -

Oldambt –We krijgen als gemeente veel vragen over het gebied waarin de subsidie van 10.000 euro aangevraagd kan worden. Hieronder proberen we uit te leggen hoe dat precies zit.” laat de gemeente Oldambt in hun nieuwsbrief weten.

- advertentie -

De subsidie van 10.000 euro is onderdeel van de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020. Die afspraken zijn gemaakt vanwege een verandering in de versterkingsoperatie. Sinds het najaar van 2020 worden huizen die in het versterkingsprogramma zitten, beoordeeld volgens de nieuwste inzichten. Die inzichten houden rekening met het stoppen van de gaswinning.

Experts verwachten dat daardoor de kans op (zware) aardbevingen afneemt. En dus dat de veiligheid van de huizen in het aardbevingsgebied toeneemt. We zien dat dit in Oldambt inderdaad het geval is: de huizen die nu worden beoordeeld volgens de nieuwste inzichten, zijn bijna allemaal op norm. Dat betekent dat ze aan de landelijk geldende veiligheidsnorm voldoen en dus niet versterkt hoeven te worden.

Voor inwoners die in het gebied wonen waar de versterkingsoperatie plaatsvindt, was het lange tijd onduidelijk of hun huis wel of niet aan de versterkingsoperatie toegevoegd zou worden. Pas sinds het invoeren van de nieuwste inzichten is duidelijk dat er geen nieuwe huizen uit de risicoanalyse naar voren komen die onderzocht moeten worden op aardbevingsbestendigheid.

De subsidie van 10.000 euro is een vorm van een tegemoetkoming voor huiseigenaren die in het versterkingsgebied wonen, omdat zij onderhoud en energiebesparende maatregelen misschien hebben uitgesteld. Deze subsidieregeling heeft dus een relatie met de versterkingsopgave. Daarom is een gebied gekozen waar versterking plaatsvindt. Dit gebied blijkt sterk overeen te komen met het gebied waarin de Waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen geldt.

Daarom hebben de rijksoverheid en de regio besloten om dit gebied te gebruiken voor deze subsidieregeling. De drie postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt zijn aan dit gebied toegevoegd, omdat hier ook huizen worden versterkt.

Het melden van schade en de bijbehorende vergoedingen staan los van deze subsidieregeling.

Aanmelden nieuwsbrief aardbevingsdossier
Dit bovenstaande bericht is afkomstig uit de eerste nieuwsbrief van de gemeente Oldambt. Iedere maand las u het laatste nieuws over de aardbevingsproblematiek in Oldambt inde gemeentelijke informatiekrant De Oldambtster. Omdat De Oldambtster in 2022 is gestopt, heeft de gemeente Oldambt een nieuwsbrief.

Aanmelden kan via de website van de gemeente Oldambt. Ook leest u een gedeelte van de berichten op OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button