Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Advies Staatstoezicht op Mijnen: betrek inwoners bij keuzes over gaswinning

- advertentie -

Oldambt – Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft op 22 maart een advies uitgebracht over de gevolgen van de hogere gaswinning voor de veiligheid van Groningers.

- advertentie -

In dat advies staat dat de staatssecretaris inwoners moet betrekken bij de keuze die hij moet maken, omdat de veiligheidsrisico’s van de twee mogelijkheden die er zijn, ongeveer gelijk zijn. Volgens de toezichthouder kan op die manier rekening worden gehouden met wat in de ogen van de inwoners het meest doorwerkt naar de ervaren onzekerheid en de veiligheid.

De keuzes
De staatssecretaris heeft twee plannen voorgelegd aan het SodM. In het eerste plan wordt er dit gasjaar 4,6 miljard kuub gas gewonnen uit het Groningenveld. Dat is 0,7 miljard kuub meer dan tot nu toe is afgesproken. In het volgende gasjaar (2022-2023) moet dan nog 1,7 miljard kuub gas worden gewonnen. Het Groningenveld kan dan in 2023 sluiten, al wil het kabinet hier geen garanties voor geven vanwege de oorlog in Oekraïne.

In het tweede plan wordt de gaswinning uitgesmeerd over drie gasjaren: dit jaar 3,5 miljard kuub, volgend jaar 1,7 miljard kuub en in 2023-2024 nog 1,3 miljard kuub. Dat betekent dus dat het Groningenveld pas een jaar later dicht kan, in 2024.

Wanneer is het veilig in Groningen?
Het SodM geeft aan dat het pas veilig is in Groningen als de gaswinning is afgebouwd en de huizen die dat nodig hebben, versterkt zijn. Ze blijven daarom hameren op het versnellen van de versterkingsoperatie. Daarnaast adviseert de toezichthouder om de onzekerheden voor de inwoners van Groningen zo snel mogelijk weg te nemen. Die onzekerheden gaan bijvoorbeeld over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en over wanneer het Groningenveld definitief gesloten kan worden. Het SodM vindt dat de sluitingsdatum van het Groningenveld moet worden vastgelegd zodra dat kan.

Wat doet het Staatstoezicht op de Mijnen?
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houdt, zoals de naam het al zegt, toezicht op het winnen van grondstoffen uit de bodem. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om aardgas, olie en zout. Het SodM geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) én aan de staatssecretaris van Mijnbouw. Het SodM maakt zich daarbij sterk voor de veiligheid van de mens en de bescherming van het milieu.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button