Weerbericht

Rook en smog tijdens Pasen

- advertentie -

Landelijk – Er staat een droog en zonnig paasweekend op het programma. Dit mooie weer wordt mede veroorzaakt door een oostenwind. Die wind blaast echter ook veel smog en rook uit Duitsland en Oost-Nederland over de rest van ons land heen. Mogelijk komt het hierdoor tot een stookalert.

- advertentie -

Naast vuile lucht die in ons eigen land wordt veroorzaakt, krijgen we met een oostenwind ook te maken met de rookgeur en stofdeeltjes uit Duitsland. Daar worden op sommige plaatsen nog veel grotere paasvuren ontstoken dan bij ons en dat levert een flinke partij rook en smog op. De eerste vuren worden al op zaterdagavond ontstoken. Sowieso is een oostenwind voor ons land al de meest vervuilende windrichting, omdat de lucht eerst over grote steden en gebieden met industrie wordt geblazen voordat wij het inademen.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Wanneer daar ook nog de rook van paasvuren bij komt, raakt de lucht dusdanig vervuild dat mensen daar last van kunnen krijgen. Soms in de vorm van klachten aan de luchtwegen, soms ook als prikkende ogen of in de vorm van hoesten. Dit kan aanhouden totdat de vuren verdwijnen en de wind weer draait naar een “gezondere” windrichting.

Stookalert
Een stookalert is bedoeld om de hoeveelheid rook en smog uit eigen regio te verminderen. Om gas te besparen stoken steeds meer mensen tegenwoordig hout op, maar dat levert natuurlijk de nodige schadelijke gassen op in de directe omgeving. Ook dit kan weer extra klachten opleveren. Het dringende advies is dus om het stoken van hout tijdens de paasdagen achterwege te laten, voor jezelf en voor anderen!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button