Algemeen

Let op: Werkzaamheden aan het spoor in mei

- advertentie -

Groningen – In de maand mei vinden er rondom Groningen op verschillende plekken aan het spoor werkzaamheden plaats. ProRail werkt aan het spoor tussen Groningen en Meppel, bij station Groningen, maar ook op trajecten naar het noorden en het oosten van de provincie. NS en Arriva zetten bussen in. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. Het meenemen van fietsen in de bus is niet mogelijk.

- advertentie -

Gevolgen voor de treinreis:
– Van 7 tot en met 22 mei rijden er bussen i.p.v. treinen tussen Assen-Meppel.
– Van 10 tot en met 20 mei rijden er bussen i.p.v. treinen tussen Groningen-Meppel.
– Op 14 en 15 mei rijden er bussen i.p.v. treinen tussen Groningen-Veendam/Weener.
– Op 21 en 22 mei rijden er bussen i.p.v. treinen tussen Groningen-Veendam/Weener.
– Van 24 tot en met 29 mei rijden er bussen i.p.v. treinen tussen Groningen-Eemshaven.
– Op 29 mei rijden er ook bussen i.p.v. treinen tussen Groningen-Groningen Europapark, Groningen-Zuidhorn en Groningen-Delfzijl.
– Reizigers moet rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot 45 minuten (afhankelijk van het traject).
– Het meenemen van fietsen in de treinvervangende bussen is niet mogelijk.

Weekenden Groningen-Veendam/Weener
In het weekend van 14 en 15 mei en het weekend van 21 en 22 mei rijden er tussen Groningen en Veendam/Weener bussen in plaats van treinen. In deze weekenden werkt ProRail op dit traject aan spoorvernieuwing.

Werkzaamheden bij Onnen en Hoogeveen
ProRail werkt bij Hoogeveen aan de spoorboog. Door aanpassing van het spoor bij Hoogeveen kunnen treinen straks sneller rijden, waardoor de overstapmogelijkheden in Zwolle en Groningen verbeteren. Ook werkt ProRail 10 dagen bij het opstelterrein in Onnen.

Nu is er een conflict in de dienstregeling tussen goederentreinen en reizigerstreinen. Door het aanleggen van nieuwe wissels kunnen goederentreinen straks gemakkelijker het opstelterrein op- en afrijden en hoeven treinen minder vaak op elkaar te wachten.  Tegelijkertijd werkt ProRail tussen Groningen en Meppel aan spoorvernieuwing en aan de bovenleiding.

Hierdoor rijden er van 7 tot en met 22 mei bussen in plaats van treinen tussen Meppel en Assen. Vanwege de werkzaamheden van Operatie Julianaplein rijden de treinen tussen Groningen en Assen in het weekend van 7 tot en met 9 mei nog wel, maar van 10 tot en met 20 mei rijden er ook op het traject Groningen-Assen geen treinen en rijden de bussen tussen Groningen en Meppel.

- advertentie -

De week van Hemelvaart
Op het traject tussen Groningen en Eemshaven vinden er werkzaamheden plaats aan de onderdoorgang bij Winsum. Er rijden tussen Groningen en Eemshaven bussen in plaats van treinen van 24 tot en met 29 mei.

- advertentie - 

In de week van 24 tot en met 29 mei vinden verschillende grote werkzaamheden plaats voor het project Groningen Spoorzone. Vanwege deze werkzaamheden kunnen er op zondag 29 mei geen treinen rijden van en naar station Groningen. Daardoor rijden er deze dag bussen tussen Groningen en Europapark, Groningen en Zuidhorn en Groningen en Delfzijl.

In deze zes dagen verhuizen de huidige sporen 7 en 8 op station Groningen naar het nieuwe spoordek aan de zuidzijde. Verder wordt het monumentale seinhuis verplaatst naar een tijdelijke locatie op het perron zodat er ruimte ontstaat voor de noordelijke bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Ook bouwt de aannemer een hulpbrug tussen het zuidelijke en noordelijke bouwterrein.

Geldig vervoerbewijs en reis plannen
Reizigers die gebruikmaken van vervangend vervoer hebben een geldig vervoerbewijs nodig.

Reizigers moeten in- en uitchecken bij de eigen vervoerder, ook op zondag 29 mei. Reizigers van Assen naar Groningen checken uit op het eindstation Groningen bij NS. Reizigers van Winschoten naar Groningen checken uit op het eindstation Groningen bij Arriva. Reizigers kunnen hun reis plannen via de reisplanner in de NS-app of Arriva-app en/of via de websites van NS (www.ns.nl/werkaanhetspoor) en Arriva (www.arriva.nl/werkaanhetspoor).

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button