Op stap
Veel gelezen

Programma 4 mei herdenking in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Elk jaar herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in de gemeente Oldambt zijn er herdenkingen in de diverse dorpen. Hieronder een overzicht van de programma’s van de herdenkingen.

- advertentie -

Het is belangrijk om deze herdenkingen jaarlijks te blijven houden, aangezien er wereldwijd nog elke dag oorlogsslachtoffers vallen. Ook voor de huidige generatie is het een gelegenheid om stil te staan bij recentere oorlogen en geweld in de wereld.

BAD NIEUWESCHANS
In Bad Nieuweschans worden de slachtoffers herdacht met een stille omgang, bloemlegging bij graven, herdenkingsplekken, monumenten en een kranslegging bij het monument aan de Voorstraat.

Middagceremonie
16.00 uur: Namens de Gemeente Oldambt vindt er door het 4-mei comité een bloemlegging plaats bij het monument bij het station.

Avondceremonie
18.30 uur: Verzamelen bij dorpscentrum ‘De Akkerschans’.

18.40 uur: Vertrek vanaf ‘De Akkerschans’ naar de begraafplaats aan de Rusthoflaan, waar een delegatie basisschoolleerlingen bloemen legt en een moment stilte in acht wordt genomen. Wij wijzen u er op dat de omgang, door naar slachtoffers vernoemde straten, in volkomen stilzwijgen zal worden afgelegd. Hierna terug naar ‘De Akkerschans’.

- advertentie -

19.45 uur: Vertrek vanaf ‘De Akkerschans’ naar het monument aan de Voorstraat.

- advertentie - 

19.45 – 19.50 uur: Klokluiden.

19.50 uur: Samenkomst bij het monument, met zang van het ‘Schansker Dameskoor’ en muziek van Willem en Irina Frieswijk.

20.00 uur: ‘Taptoe’. Gevolgd door twee minuten stilte.

20.02 uur: ‘Wilhelmus’.
Toespraak door de heer Peter Hagedoorn, voorzitter Dorpsbelangen

(lees verder onder de foto)

Foto: Anita Meis/ OldambtNu.nl (archief)

FINSTERWOLDE
De Nederlandse vlag wordt halfstok gehangen van de Stefanuskerk en bij het Monument van 18.00 u tot zonsondergang. De klok van de Stefanuskerk wordt geluid van 19.30-19.45 uur.

Herdenkingsplechtigheid
19.30 uur: Verzamelen op de Parkeerplaats van Sportcentrum Hardenberg
19.40-19.50 uur: ‘Stille tocht’ naar het Monument
19.55 uur: Welkomstwoord gevolgd door de Last Post (trompet)
20.00-20.02 uur: Dodenherdenking, 2 minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus (trompet)

Daarna is er een korte toespraak en worden kransen en bloemen gelegd. Aansluitend terug wandelen en napraten in de kantine van MFC Hardenberg.

MIDWOLDA
Het programma vindt plaats in en om de dorpskerk aan de Hoofdweg te Midwolda. De herdenking begint om 19.30 uur en eindigt rond 20.45 uur.

19.00 uur: De dorpskerk is open voor de belangstellenden. Zij krijgen bij binnenkomst een programma van de avond en kunnen plaats nemen in de kerkbanken.

19.30 uur: Opening met een woord van de voorzitter van het comité.

Hierna zullen leerlingen van de obs en van de cbs gedichten voordragen. Daarna zal Lonneke Mellens-Togtema de verhalen vertellen van 4 personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn overleden en begraven liggen op de begraafplaats rond de dorpskerk. Het betreft Onno Jan Possel, Peter McNulty, ds. Sibe Jan Hoekstra en Aries Oudekerk.

Even voor 20.00 uur gaan de aanwezigen naar buiten. De leerlingen zullen kransen dragen en de belangstellenden kunnen een bloem mee krijgen. Na de taptoe zal er de 2 minuten stilte zijn. Aansluitend worden de kransen gelegd bij het monument en kunnen de belangstellenden bloemen leggen bij het monument, de graven van bovengenoemde slachtoffers of waar zij maar willen.

Na afloop kan men napraten onder het genot van een kopje koffie/thee in de dorpskerk.

(lees verder onder de foto)

Foto: Anita Meis/ OldambtNu.nl (archief)

NIEUW BEERTA
19.30 uur: Verzamelen op parkeerplaats achter de kerk.
19.45 uur: Onder het luiden van de kerkklok start de ‘stille rondgang’ richting het Monument ‘Ongebroken 1940-1945’.
19.53 uur: Krans- en bloem legging.
20.00-20.02 uur : Twee minuten stilte, gevolgd door ‘Last Post’
20.03 uur: Voorlezen gedichten schoolkinderen obs Beerta en obs Drieborg.
20.06 uur: Toespraak wethouder Jurrie Nieboer, gemeente Oldambt.
20.15 uur: Sluiting door woordvoerder 4 mei comité Nieuw Beerta.

Na afloop is iedereen van harte welkom in de kerk waar een kop koffie wordt aangeboden. Voor de kinderen is er frisdrank.

NIEUW SCHEEMDA/ ‘T WAAR
Nadat de afgelopen twee jaren de herdenking in klein comité plaatsvond, organiseert de Vereniging Dorpsbelangen een dodenherdenking waarbij weer meer mensen aanwezig kunnen zijn.

19.30 uur: U wordt verwacht bij de parkeerplaats/loods van het Waarschip. Van daar begint de stille tocht naar het oorlogsmonument.

20.00 uur: Twee minuten stil. Daarna worden de Last Post en het Wilhelmus ten gehore gebracht.

Aansluitend kranslegging namens de gemeente en bloemen van de Vereniging Dorpsbelangen. Ook worden er vijf rozen gelegd ter nagedachtenis aan de vijf slachtoffers die op 15 april 1945 omkwamen. De zesde roos is ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogen. Ook is er gelegenheid voor de nabestaanden om bloemen bij het monument te leggen.

Na afloop is er gelegenheid samen een kopje koffie te drinken in De Leeuwenborg.

(lees verder onder de foto)

Foto: Anita Meis/ OldambtNu.nl (archief)

NIEUWOLDA
19.30 uur : Inwoners en schooljeugd verzamelen zich op de parkeerplaats t/o het `t Trefpunt waar ook de leden van het 4-5 mei comité aanwezig zullen zijn en wethouder Gert Engelkens.

19.50 uur: Leden van het comité luiden de kerkklok en de stoet vertrekt naar de begraafplaats. Daar worden bloemstukken en een krans gelegd bij het graf van de omgekomen militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

19.59 uur: Trompettiste speelt de Last Post.

20.00 uur: Twee minuten stilte.

20.00 uur: Trompettiste speelt het eerste couplet van het ‘Wilhelmus’.

Daarna worden er eventueel gedichten voorgelezen door leerlingen van obs ‘Letterwies’.

20.02 uur: De woordvoerder van het 4-5 mei comité sluit het officiële gedeelte af en nodigt de aanwezigen uit om mee te gaan naar het `t Trefpunt voor een kop koffie. Voor de kinderen is er frisdrank.

In ’t Trefpunt zullen eventueel bij slecht weer de gedichten van de basisschoolkinderen nogmaals worden voorgelezen.

Wethouder Gert Engelkens houdt een korte toespraak. De heer C. Stolk zal stilstaan bij het gebrek aan mededogen naar de slachtoffers na de oorlog. Daarna zal de heer A. van Dockum, naar aanleiding van een nieuw geschreven boek over de gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog in ons dorp, vertellen wat voor zware impact dit heeft gehad op het gezinsleven thuis.

OOSTWOLD
De stille tocht vertrekt om 19.50 uur vanaf de Nederlands Hervormde Kerk. De tocht voert naar het monument op de hoek Klinkerstraat – Huningaweg. Hier vindt om 20.00 uur een korte plechtigheid plaats. Daarna voert de stoet terug naar de Hervormde Kerk.

SCHEEMDA
Scheemder 4 mei herdenking 2022 met dit jaar als nationaal en lokaal thema: Vrijheid in verbondenheid.

18.30 uur: locatie Scheemder Kerk anno 1515, inloop van de belangstellenden.

18.45 uur: de organist Mathijs Suur bespeelt het monumentale balustrade pijporgel van de Scheemder Kerk anno 1515, een pijporgel gebouwd door Roelf Meijer in 1874.

19.00 uur: welkomstwoord namens het 4 mei Comité Scheemda door de heer B. Sportel.

19.05 uur: 4 mei herdenkingstoespraak namens de gemeente Oldambt door burgemeester mevrouw Cora-Yfke Sikkema.

19.15 uur: 1e muzikaal intermezzo van zangeres Janinde Prins onder begeleiding van Leo Hegge met de anti-oorlogs liederen IMAGINE van John Lennon en BLOWIN’ IN THE WIND van Bob Dylan.

19.23 uur: 2 voordrachten (of toespraken) met als onderwerp de 4 mei herdenking door de leerlingen van een basisschool uit Scheemda

19.31 uur: 2e muzikaal intermezzo van zangeres Janinde Prins onder begeleiding van Leo Hegge met de nummer 1 uit de top 10 van de anti-oorlogsliederen MASTERS of WAR van Bob Dylan.

19.40 uur: samen zingen we met zangeres Janinde Prins het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus onder muzikale begeleiding van de organist Mathijs Suur op het balustradepijporgel.

19.45 uur: we verlaten het kerkgebouw onder het orgelspel van de organist Mathijs Suur om ons buiten op te stellen voor de “Stille Tocht”.

19.52 uur: aanvang “Stille Tocht” richting het Joodse monument van Scheemda onder klokgelui vanuit de middeleeuwse Scheemder toren.

Rond 20.00 uur: “signaal” door trompettist Jaco Jellema – twee minuten stilte – “taptoe” van de trompettist Jaco Jellema – iedereen mag kransen en/of bloemen leggen bij het Joodse monument van Scheemda.

De eerste bloemen namens de gemeente Oldambt worden gelegd door de burgemeester mevrouw C.Y. Sikkema samen met de heer B. Sportel. De leerlingen van de basisscholen, die door hardlopen geld hebben ingezameld voor de Oekraïne, leggen een krans voor de slachtoffers in de Oekraïne.

20.10 uur: ter afsluiting van de 4 mei herdenking van Scheemda is er de mogelijkheid gezamenlijk een kopje koffie te drinken, u aangeboden door de gemeente Oldambt, in het recent heropende horecabedrijf “Onder de Toorn” gelegen naast de middeleeuwse toren van Scheemda.

De vertaling van de drie anti-oorlogs liederen die ten gehore worden gebracht door Janinde Prins en Leo Hegge vindt u ter uwer informatie bij de ingang van de Scheemder Kerk anno 1515 evenals de tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Organisatie van deze 4 mei herdenking in Scheemda: Projectgroep 4 mei Comité Scheemda (Helmer van der Wal, Gerard Bosklopper, Bert Sportel en Kees van Slochteren). Dit met de gewaardeerde ondersteuning van de gemeente Oldambt.

WESTERLEE
19.30 uur: Verzamelen bij gebouw ‘De Tille’.

19.40 uur: Vertrek ‘stille tocht’ naar de begraafplaats waar koraalmuziek ten gehore wordt gebracht door leden van het muziekkorps ‘Prins Hendrik’.
20.00 uur: 2 minuten stilte.

Aansluitend zal een toespraak worden gehouden en zullen enkele kinderen van CBS Het Baken een gedicht lezen. Daarna vindt de kranslegging plaats.

20.10 uur: Muziek door muziekvereniging ‘Prins Hendrik’.
Tijdens de muziek is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. De stoet verlaat via de achteruitgang de begraafplaats naar het Monument van 403e Bataljon Infanterie. Hier zal 1 minuut stilte worden gehouden, waarna er gelegenheid is tot het leggen van bloemen bij dit Monument.

20.20 uur: Vertrek naar ‘De Tille’, waar een ieder een kop koffie wordt aangeboden door de stichting 4-5 mei comité Westerlee.

(lees verder onder de foto)

Foto: Anita Meis/ OldambtNu.nl (archief)

WINSCHOTEN
18.15 uur: Markpleinkerk open; inloop met koffie.

18.30-19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Marktpleinkerk met muziek en gedichten, georganiseerd door de Raad van Kerken.

19.00 uur: Toespraak ds. Bert van der Woude bij het Joods monument op de Venne namens de kerken.

Locoburgemeester Erich Wünker, legt, samen met de heer Harry Brouwer van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans. Ook andere organisaties en individuen krijgen de gelegenheid hier een krans of bloemen neer te leggen.

19.20 uur: ‘Stille Tocht’ (onder klokgelui) naar het monument aan het Winschoter Zuiderveen.
Route: Joods monument – Venne – Bosstraat < performance bij voormalige Joodse synagoge > Het Boschplein – Garstestraat – spoorwegovergang – Garst – Zuiderveen.

19.57 uur: Bij het monument aan het Zuiderveen verzorgen scouts, wanneer alle mensen die meelopen in de zwijgende stoet staan opgesteld, de vlagceremonie. Aansluitend de Taptoe door trompettist van ‘De Harmonie’.

20.00 uur: 2 minuten stilte, waarna het muziekkorps ‘De Harmonie’ het Nederlandse volkslied speelt.

Aansluitend hierop (onder koraalmuziek) legt locoburgemeester Erich Wünker, samen met de heer Martin Menger van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans. Tevens leggen Duitse burgemeesters een krans. Toespraak door Erich Wünker en voorlezen van gedichten door leerlingen van obs ‘De Beukenlaan’.

De plechtigheid wordt besloten met koraalmuziek. Tijdens het defilé krijgen ook de overige deelnemers de gelegenheid meegebrachte bloemen bij het monument neer te leggen. Aansluitend lopen de deelnemers aan de ‘stille tocht’ respectvol gezamenlijk terug naar het Marktplein, waar de stoet wordt ontbonden.

Route: Zuiderveen – Garst – spoorwegovergang – Garstestraat – Liefkensstraat – Venne – Marktplein.

In de Marktpleinkerk is er gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie.

Stoelen bij het monument
Bent u slecht ter been en wilt u aanwezig zijn bij de herdenking aan het Zuiderveen, dan wordt u de mogelijkheid voor een zitplaats geboden. Voor het reserveren van een stoel kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoon (0597) 482 000.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button