Incidenten

Rechtbank wil meer geestelijk onderzoek naar Winschoter brandstichter

- advertentie -

Winschoten – De rechtszaak tegen een 56-jarige man uit Winschoten, die op 23 mei vorig jaar brand heeft gesticht in een kamerverhuur-complex aan de Maasstraat in de Winschoten, wordt heropend. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De rechtbank acht de man schuldig aan de brandstichting, maar wil meer geestelijk onderzoek naar hem en komt daarom nog niet met een definitief vonnis. Tegen de stellig ontkennende man is vorige maand drie jaar celstraf geëist.

Narcistische stoornis
De man is voor de rechtszaak onderzocht door een psycholoog. Die heeft vastgesteld dat hij lijdt een narcistische persoonlijkheidsstoornis en een stoornis door het langdurig gebruik van drugs. De psycholoog kon niet voldoende vaststellen of de stoornissen een rol hebben gespeeld tijdens of kort vóór de brandstichting.

De rechtbank heeft nu besloten hem nog niet te veroordelen, maar hem eerst te laten onderzoeken door een psychiater, om te kijken hoe het verder met hem moet en welke straf hij moet krijgen.

Het dak ontzet

De brand vond plaats op zondagmiddag 23 mei vorig jaar. De man woonde destijds al vijftien jaar op één van de kamers in het complex. Op de brand volgde een explosie. Daardoor werd het dak van het wooncomplex ontzet. Er raakte niemand bij de brand gewond.

Benzine gebruikt

Uit onderzoek is gebleken dat de brand is aangestoken met gebruik van benzine. De jerrycan stond in de kamer van de Winschoter en was een week voor de brand gekocht bij een tankstation. Dat is op camerabeelden vastgelegd. Nadat hij de brand had aangestoken stapte hij, zonder de hulpdiensten in te schakelen, op de fiets en ging hij naar een kennis.

‘Duivels’

Volgens buurtbewoners leefde hij ‘buiten de realiteit’ en gebruikte hij woorden als ‘duivels’ voor onder meer de familie van zijn huurbaas. Ook zou een eerdere zelfdoding van een medebewoner volgens hem ‘het werk van demonen’ zijn geweest.

De man is niet eerder veroordeeld geweest voor brandstichting. Wel is hij in 2004 veroordeeld voor een poging tot moord.

Het onderzoek naar de Winschoter zal enige tijd in beslag nemen. Wanneer de rechtbank precies uitspraak doet in deze zaak is niet bekend.

- advertentie -

Lees ook: Grote inzet na explosie bij kamerverhuurbedrijf in Winschoten (video)

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button