Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

“Vrijheid in verbondenheid”, herdenking Scheemda

- advertentie -

Scheemda – Afgelopen woensdag was er de Nationale Dodenherdenking, ook in de gemeente Oldambt werd er stilgestaan bij de slachtoffers van oorlog en geweld. In de Scheemder kerk, anno 1515, werd het monumentale orgel bespeeld door Mathijs Suur. Om 19.00 werd iedereen welkom geheten door de voorzitter van het 4 mei comité Scheemda, dhr. Sportel. Daarna was het woord aan burgemeester Sikkema.

- advertentie -

Zij stond stil bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en verhaalde daarbij onder andere over haar recente bezoek aan Berlijn waar zij met haar man het Holocaust monument en museum bezocht.

“In dat museum lees je de verhalen van Joodse gezinnen uit heel Europa en wat er met hen is gebeurd. Hartverscheurend. Families uiteen gerukt, in kampen gezet, uitgehongerd en vergast. Jonge, onschuldige kinderen ook. Er waren onder andere brieven en kaarten te lezen van kampslachtoffers.” zegt Sikkema.

“Zo las ik een ansichtkaart van een twaalfjarig Joods meisje uit Polen aan haar vader in de VS. Die tekst raakte mij diep:

“Lieve vader
Ik neem afscheid van je voordat ik sterf. We willen zo graag leven, maar dat
gunnen ze ons niet en we zullen sterven.
Ik ben zo bang voor de dood, want kleine kinderen worden levend in de put
gegooid.
Tot ziens voor altijd. Ik kus je innig
Jouw J”

Ook verhaalde Cora-Yfke Sikkema over de impact van de oorlog in het Oldambt. De belangrijke rol die de Joodse geschiedenis heeft, hoe de oorlog zijn invloed heeft, ook in volgende generaties. Over hoe de Joodse geschiedenis is verweven in het Oldambt.

Hierna was er een muzikaal intermezzo door zangeres Janinde Prins, zij werd begeleid door Leo Hegge op gitaar. Zij brachten ‘Imagine” van John Lennon, en “Blowin’in the wind” en “Masters of war” van Bob Dylan op indrukwekkende wijze ten gehore.

Leerlingen van de Scheemder basisscholen Annewieke en Futura droegen gedichten voor. Samen werd er tot slot het Wilhelmus gezongen waarna de stille tocht naar het Joods monument van Scheemda begon, begeleid door het luiden van de kerkklokken namen zo’n 70 mensen deel aan deze tocht.

Bij het monument werden er 2 minuten stilte in acht genomen, waarna trompettist Jaco Jellema de taptoe blies. Hierna volgde de kranslegging bij het monument. Een ieder was welkom nog een kopje koffie te komen drinken bij “Onder de Toorn” en de herdenking zo samen af te sluiten.

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button