Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Op stap

Dit weekend: Mills on the Air bij Museum Stoomgemaal Winschoten

- advertentie -

Winschoten – In 2019 waren we voor het laatst actief op de internationale molen- en gemalendag. Mills On The Air voor wie het niet weet. Op de internationale Molen- en Gemalendagen (dit jaar op 14 & 15 mei) zijn wereldwijd Radiozendamateurs actief vanaf molens en gemalen. Je zit natuurlijk met tijdzones, maar over de héle wereld verspreid proberen zendamateurs contact te leggen met molens en gemalen.

- advertentie -

Een vaak gestelde vraag op deze dag is…waarom? Waarschijnlijk omdat het gewoon leuk is. Een Engelse molenaar en tevens zendamateur is er ooit mee begonnen. Dat spreidde zich eerst uit over Europa en heel  langzaamaan over de hele wereld.

Radiozendamateurs zijn ter verduidelijking geen etherpiraten! Zendamateurs mogen onder strikte voorwaarden zenden op afgesproken frequenties.  Allerbelangrijkste voorwaarde is wel het behalen van een licentie en daarvoor zal je een examen moeten doen.  Als je langskomt kunnen de zendamateurs je daar alles over vertellen.  Maar iedereen is welkom. Het is niet belangrijk of je zelf ooit zendamateur wil worden.

Maar sowieso is een bezoek aan het Museum Stoomgemaal Winschoten de moeite waard. Men is daar begonnen met grootscheeps onderhoud en keuring van de ketel en de stoommachine.

De ketel is weer goedgekeurd en met man en macht probeert men het stoomgemaal dit seizoen weer draaiende te krijgen. Geheel ”old school” heeft men verschillende klinknagels uit de ketel verwijderd (dit was nodig i.v.m. de keuring) en nieuwe klinknagels zullen de komende maanden weer geplaatst worden. De vrijwilligers van het Stoomgemaal kunnen u daar alles over vertellen.

De passie die de zendamateurs hebben voor hun hobby is ook zeker terug te zien bij de groep vrijwilligers van het stoomgemaal. Met het verschil dat de zendamateurs zich vaak wel alleen kunnen redden, heb je een heel team nodig om deze oude techniek draaiende te houden. Om het stoomgemaal te behouden voor de toekomstige generaties, steekt men geheel belangeloos heel veel vrije uurtjes in dit stoomgemaal.

Twee oude technieken die de wereld veranderden komen eindelijk weer eens bij elkaar.
Radioverbindingen en stoomtechniek maakten de wereld kleiner en bereikbaarder.

We zien u graag op 14 & 15 mei op het Museum Stoomgemaal te Winschoten.

– De toegang is gratis.
– Adres: Oostereinde 4, 9672TC Winschoten.
– Website: www.stoomgemaalwinschoten.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button