Cultuur

Burgemeester Sikkema opent tentoonstelling in museum Heiligerlee

- advertentie -

Heiligerlee – 350 jaar na dato is Nederland, toen nog Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Middels dit thema is in het Museum te Heiligerlee een expositie samengesteld en woensdagmiddag geopend door burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt.

- advertentie -

Voorzitter Liesbeth Jansen, refereert in haar openingsspeech naar de oorlog in Oekraïne, waar wij nu opnieuw met de neus op de feiten worden gedrukt en het is net “of de geschiedenis zich herhaalt, zij het dan met veel geavanceerdere middelen dan 350 jaar geleden.”

In die 17 maanden durende oorlog kwamen de troepen vanaf meerdere kanten en was de paniek in steden en dorpen groot. Hier in Heiligerlee is Bommen Berend een berucht figuur, die als Bernhard van Galen met troepen van het bisdom Münster op 28 augustus 1672 opdracht heeft gegeven de belegering op Groningen op te heffen.

Deze expositie genaamde: ‘Schansen’ is ingericht met interessante overblijfselen uit een benauwde periode, die heel goed past binnen de bestaande tentoonstelling van dit museum.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button