Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

UPDATE: Nog een beetje hoop voor Nacht van Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Er gloort toch nog een sprankje hoop voor de Nacht van Winschoten. Organisator Luurt Duursema trok afgelopen week de stekker uit het evenement, maar hij klinkt een paar dagen later iets positiever.

- advertentie -

‘Ik beloof niks, dat wil ik vooropstellen! Er is een hele kleine kans dat het alsnog doorgaat. Daar speelt één partij een cruciale rol in: de gemeente Oldambt. Maar daar heb ik tot nu toe nog helemaal niks van gehoord’, zegt Duursema teleurgesteld tegen RTV Noord

Nacht van Winschoten
De Nacht van Winschoten is een traditioneel evenement in de molenstad. Sinds 1984 komen duizenden mensen naar de binnenstad om te genieten van live muziek en gezelligheid. De afgelopen twee jaren kon door corona de Nacht niet georganiseerd worden, maar dit jaar is dat wél weer mogelijk.

Maar het organiseren daarvan gaat minder soepel dan in het verleden. Door een fout van het gemeentehuis, weet Duursema niet of hij kan rekenen op een subsidiebedrag van 10.000 euro, dat nodig is om de begroting sluitend te maken.

Daar komt bij dat de gemeente en de ondernemer überhaupt nog niet samen om tafel hebben gezeten, vertelt hij. ‘In het verleden waren wij in oktober al in gesprek om alles door te spreken. Dit jaar heb ik denk ik al vijftien keer het verzoek gedaan om met de gemeente in gesprek te gaan, maar ik hoor helemaal niks.’

Telefoon roodgloeiend
Dat was reden voor Duursema om afgelopen woensdag bij RTV Noord wereldkundig te maken dat hij de stekker uit de editie van dit jaar trekt. Duursema: ‘Ik baal ontzettend. Maar ik moet dit nu wel wereldkundig maken. Er zijn veel mensen die zelfs hun vakantie anders plannen, om bij de Nacht te kunnen zijn. Zij moeten weten dat het dit jaar helaas niet doorgaat.’

Sinds dat moment staat zijn telefoon roodgloeiend. ‘Ik word overspoeld door mensen die willen dat het doorgaat. Geld is ook ineens geen probleem meer.’ Duursema is afgelopen vrijdag op het hart gedrukt dat hij kan rekenen op de 10.000 euro subsidie. Daarmee zou de begroting rond zijn.
Tijdsgebrek

Eind goed al goed? Nee, zeker niet. Tijd blijft een probleem. De Nacht zou georganiseerd worden op 15 en 16 juli. Dat is over zeven weken. Volgens Duursema moet hemel en aarde verzet worden om dat nog te halen.
‘Je moet alles regelen met de politie, de beveiliging, het Rode Kruis en noem maar op. Mocht het toch nog lukken, dan zal het sowieso zijn in een kleinere vorm dan eigenlijk het idee was. Maar dan hebben we wel de Nacht.’

De Nacht verschuiven naar een weekend later in de zomervakantie, om op die manier meer tijd te winnen, is voor hem geen optie. ‘In de week van 15 en 16 juli komt ook de kermis naar Winschoten. Dan versterk je elkaar. Ik vind het niet collegiaal om dat ineens los van elkaar te trekken.’

Bal bij gemeente
Aan Duursema ligt het niet, zegt hij zelf. ‘Geloof mij, eerdere edities ging er ook wel eens wat mis. Maar dan belde de gemeente mij op en dan hadden we het dezelfde dag nog opgelost. Blijkbaar zijn die tijden vervlogen.’

De organisator is duidelijk: ‘Mijn telefoon staat aan. Als de gemeente mij benadert, ben ik bereid om te gaan praten. Dan kunnen we kijken wat we last-minute nog kunnen organiseren, maar dan moeten we héél snel om tafel. Ik wil het dus alsnog proberen, maar dan moeten álle partijen meewerken. En zolang ik niks hoor, komt er ook geen Nacht van Winschoten. De bal ligt echt even bij de gemeente.’

Update:

Wachten op Veiligheidsregio
Ondertussen hebben de partijen met elkaar om tafel gezeten en staan bijna alle seinen op groen. Het geld is beschikbaar, Duursema heeft zijn programma bij de gemeente Oldambt ingediend en dat wordt vandaag nog voorgelegd aan de Veiligheidsregio Groningen. Die moet bepalen of het evenement veilig georganiseerd kan worden.

‘Ook wij hopen dat het doorgaat’, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. ‘Het is mooi dat Luurt zijn nek uitsteekt. Het is alleen dus nog wel wachten op de bevindingen van de Veiligheidsregio.’
Het is op dit moment onduidelijk wanneer die bekend zijn.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button