Gemeente

Aanvullende informatie crisisopvang De Hardenberg Finsterwolde

- advertentie -

Finsterwolde – Tijdens de bijeenkomst die afgelopen donderdagavond plaatsvond heeft de gemeente Oldambt toegezegd meer informatie te delen. Deze onderstaande brief wordt ook zo snel mogelijk in Finsterwolde huis-aan-huis bezorgd. De bezorging start zaterdag 4 juni. Omdat de postbezorging niet heel Finsterwolde op zaterdag kan rondbrengen, volgt de rest op de dinsdag (dat is de eerstvolgende werkdag).

- advertentie -

Geachte heer, mevrouw,

Gisteren hebben wij bekend gemaakt dat er crisisopvang in sporthal De Hardenberg plaats gaat vinden met ingang van vandaag 3 juni 2022. In een straal van 500 meter om De Hardenberg is gisterochtend daarover een brief bezorgd en hebben wij aanvullend Dorpsbelangen en Kindcentrum De Bouwsteen geïnformeerd. Misschien was u er wel bij?

Gisteravond hoorden wij dat mensen spraken over wisselende dingen. Denk daarbij aan het aantal 60 of 120 personen, Oekraïense vluchtelingen of vluchtelingen die in Ter Apel asiel aanvragen en de duur 14 dagen of langer. Wij willen hierbij nogmaals bevestigen zoals ook in onze bewonersbrief stond dat het om 60 asielzoekers gaat voor de periode van 3 tot en met 17 juni: dus 14 dagen.

Tijdens de bijeenkomst hebben wij een aantal terugkerende thema’s met de aanwezigen besproken. Die delen we via deze weg ook met u.

Uw zorgen en de snelheid van de crisisopvang
We snappen dat u verbaasd bent over de snelheid waarmee dit besluit is genomen en de tijd die daarin amper is om met u in gesprek te gaan. Want ook voor ons ging het snel. Afgelopen woensdag kwam het verzoek van de Veiligheidsregio en het COA bij ons op basis van de opdracht die het Rijk heeft gegeven. Daarom hadden we gisteravond ook niet overal een antwoord op of moesten we dingen vandaag regelen.

Crisisopvang is géén reguliere opvang. Het gaat om bedden in een sporthal om te voorkomen dat mensen de nacht op een onveilige plek of buiten moeten doorbrengen. Iedere dag langer die wij nemen om dit te regelen, maakt dat de asielzoekers voor de poort in Ter Apel of in een kantoor de dag en nacht moeten doorbrengen. Een schrijnende situatie die maakt dat we snel moeten handelen.

Over de duur van de opvang
Wij kregen gisteren ook vragen over de duur van de opvang. Zoals aangegeven daarbij gaat het om 14 dagen. Dat betekent niet dat over 2 weken de situatie in Ter Apel opgelost is.

Op dit moment leveren er 4 veiligheidsregio’s crisisopvangplekken. Dit zijn Amsterdam-Amstelland, Friesland, Groningen (met Leek en Finsterwolde) en Zeeland. Na de 2 weken die deze 4 regio’s leveren nemen 4 andere veiligheidsregio’s het over.

Door dit zo te doen heeft het Rijk aangegeven dat er voldoende tijd is om meer structurele opvang te regelen via onder meer het Rijksvastgoed.

Waarom in De Hardenberg?
Drie sporthallen in onze gemeenten waren in beeld voor de opvang. Bij alle sporthallen zijn voor- en nadelen te noemen en bij iedere sporthal zijn omwonenden en voorzieningen in de buurt. De doorslag om voor De Hardenberg te kiezen was dat er geen evenementen in de komende 14 dagen gepland stonden én er in deze periode weinig gebruik gemaakt werd van de sporthal.

De sporthal is door de crisisopvang de komende 14 dagen niet in gebruik. Het zwembad en de fitnessruimte op de eerste verdieping zijn wel gewoon geopend.

Hoe ziet de crisisopvang eruit?
Het COA geeft aan dat momenteel veelal gemengde groepen asielzoekers op dit moment voor de poort staan. Daarbij gaat om kinderen met één of beide ouders en alleenstaande mannen en vrouwen. Deze vluchtelingen komen veelal uit landen als Syrië, Eritrea, Somalië, Jemen en Afghanistan en niet zozeer uit ‘veilige landen’.

In de sporthal komt een slaapgedeelte en een deel geschikt voor recreatie. Denk daarbij aan ruimte voor de kinderen om te spelen en voor de volwassenen aan tafels en stoelen om te zitten. Ook komt er achter de sporthal een afgeschermd terras waar ze gebruik van kunnen maken. Daarmee hebben ze hun eigen ruimte in het pand voor hun verblijf.

Ook werken we met huisregels voor de asielzoekers. Denk daarbij aan afspraken wanneer het rustig moet zijn en wat wel en niet mag. Dit betekent niet dat de asielzoekers opgesloten zitten. Ze mogen bijvoorbeeld wel naar buiten of als ze geld hebben een ijsje kopen in de kantine.

Over veiligheid
De crisisopvang in Leek is eind mei geopend. Wij hebben uitgebreid contact met hen én het COA gehad over hoe we dit op een goede en veilige manier kunnen organiseren. Op basis van hun ervaring is er van 8.00 tot 22.00 uur personeel om te zorgen dat alles in goede banen loopt in de sporthal. De eigen recreatieruimte, ruimte buiten en heldere huisregels helpen daar ook bij.

Verder is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Zij hebben ‘actieve’ diensten waarbij ze dus niet slapen, maar wel constant toezicht houden. En ook met onze BOA’s en politie zijn afspraken gemaakt om vaker aanwezig te zijn. Daarnaast kunt u als omwonende altijd de politie of 112 bellen als de situatie daarom vraagt. Als er kleinere dingen zijn die wel gaan over de crisisopvang of de aanwezige asielzoekers kunt u ook bellen met de locatie. Dit kan zowel overdag als ’s nachts. Het telefoonnummer van De Hardenberg is: (0597) 331 640.

Meer informatie of vragen?
Wilt u contact met ons? Omdat u vragen of een idee heeft? Stuur dan een e-mail naar crisisopvang@gemeente-oldambt.nl of bel (0597) 48 20 00.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button