Algemeen

De Glasvezelbus leert kinderen van basisschool KC Beukenlaan alles over glasvezelinternet

- advertentie -

Winschoten – Basisschool KC Beukenlaan in Winschoten kreeg op 2 juni bezoek van de Glasvezelbus. In deze mobiele escape experience leren leerlingen uit de bovenbouw hoe het internet werkt en wat glasvezel is. Het doel is om op een speelse manier hun kennis te verbeteren op het gebied van techniek en wetenschap. De Glasvezelbus is een initiatief van KPN Netwerk en rijdt tot begin juli door heel Nederland.

- advertentie -

Hoe het internet werkt
Weinig landen zijn zo goed verbonden als Nederland. Vrijwel iedereen heeft toegang tot het internet en elke dag verbruiken we meer en meer gigabytes. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Door middel van een escape experience leert KPN Netwerk kinderen hoeveel werk er achter de schermen wordt verricht om het internet aan de praat te houden. En waarom het in een digitale samenleving steeds belangrijker wordt om goed verbonden te blijven.

Escape experience
KPN Netwerk bouwde de escape experience in 2 bussen die een toer maken langs basisscholen in heel Nederland. Tijdens de interactieve ervaring neemt het fictieve karakter Switchy leerlingen van groep 6 tot en met groep 8 aan de hand. Hij heeft een probleem: het internet is stuk. De kinderen worden gevraagd codes te kraken, kabels te trekken en andere puzzels op te lossen om het internet te repareren.

Een 9 als rapportcijfer
De Glasvezelbus bezocht inmiddels al 11 scholen sinds de start op 5 april. Meer dan 500 kinderen namen daarbij deel aan de escape experience. Het avontuur van Switchy valt bovendien bij de kinderen in de smaak: de interactieve ervaring wordt gemiddeld met een 9 beoordeeld.

Thera van Steveninck, directeur bij KPN Netwerk: “Kinderen zijn als toekomstige gebruikers van ons netwerk een belangrijke doelgroep. We nemen hen graag mee in de mogelijkheden die glasvezel biedt.”

Glasvezeluitrol door heel Nederland
Het huidige kopernetwerk in Nederland wordt vervangen door een glasvezelnetwerk. Onze samenleving en economie is steeds afhankelijker van een goed werkend internetnetwerk. KPN Netwerk investeert daarom in een glasvezelnetwerk dat zij kosteloos door heel Nederland aanleggen. Het gaat daarbij om een open netwerk. Dat betekent dat verschillende providers hun diensten kunnen aanbieden op het netwerk.

- advertentie -

4 miljoen huishoudens aangesloten
In 2021 sloot KPN 433.000 huishoudens aan op glasvezel. In totaal maken meer dan 4.33 miljoen Nederlandse huishoudens inmiddels gebruik van KPN’s open netwerk. Dat is 40% van het gehele landelijke netwerk. In 2026 verwacht het bedrijf 80% van Nederland op het open netwerk aangesloten te hebben.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button