Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Tropische warmte komt dit weekend onder druk te staan

- advertentie -

Landelijk – Het wordt steeds een stukje warmer en zaterdag worden in het zuidoosten zelfs temperaturen van 35 graden verwacht. Het is ideaal strandweer, maar het is wel oppassen geblazen voor de felle zon. Vrijdag en zaterdag wordt een ruime UV-index 7 bereikt en in het zuiden is zelfs zonkracht 8 mogelijk. In de loop van het weekend komt het warme weer onder druk te staan en de kans op felle regen- en onweersbuien neemt toe.

- advertentie -

Vrijdagochtend zijn nog wat sluierwolken en wolkenvelden zichtbaar, maar de zon gaat steeds uitbundiger schijnen. De wind is gedraaid naar het zuiden en warmere lucht vanuit Zuid-Europa bereikt ons land. Het warmt in rap tempo op en vrijdagmiddag is het 25 tot 29 graden in het noorden en midden.

In de drie zuidelijke provincies is het zelfs tropisch met 30 of 31 graden. Wie verkoeling gaat zoeken kan rekenen op ideaal strandweer. Er steekt namelijk een verfrissende zeewind op, waardoor het in de badplaatsen afkoelt naar 25 graden.

Door Saharastof is vrijdagavond een mooie felgekleurde zonsondergang te zien. Ook de vroege vogels op zaterdagochtend kunnen genieten van een fraaie zonsopkomst.

Zeer warme zaterdag
De temperatuur doet er nog een schepje bovenop en zaterdag wordt tot dusver de warmste dag van het jaar. In het noorden is het opnieuw een graad of 25, maar in het zuidoosten zijn uitschieters mogelijk naar 35 graden! Het voelt drukkend warm aan en daarbij schijnt de zon ook nog eens heel fel. Later op de zaterdag komt de warmte steeds meer onder druk te staan en de kans op regen- en onweersbuien neemt toe.

Opgelet voor de zeer hoge zonkracht
Zowel vrijdag- als zaterdagmiddag wordt een ruime zonkracht 7 en in het zuiden zelfs zonkracht 8 bereikt. Een gevoelige huid kan al binnen een kwartier verbranden. Langs de waterkant gaat het verbranden door de weerspiegeling op het water en de zandkorrels nog een stuk sneller. Zoek vooral aan het begin van de middag geregeld de schaduw op en gebruik voldoende zonnebrandcrème.

Vaders in het zonnetje?
Zondag is het Vaderdag en het weekend sluit waarschijnlijk knallend af. De koelere lucht wint steeds meer terrein en dit levert een groot temperatuurverschil op. In het zuidoosten kan het met de meeste zonneschijn nog flink opwarmen, terwijl het in de koelere lucht slechts 20 graden wordt. Op de overgang kunnen dan een aantal stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button