Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Economie

Ziegler ontvangt opnieuw grote opdracht; drie blusreuzen met blusarm voor ProRail en VRZHZ

- advertentie -

Winschoten – Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en ProRail krijgen drie schuimblusvoertuigen voor  goederenemplacement Kijfhoek en de Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht. Ziegler Brandweertechniek is de partij die de drie blusvoertuigen gaat bouwen.

- advertentie -

Zo wordt er een belangrijke stap gezet in de verdere verbetering van de veiligheid op het emplacement Kijfhoek in Zwijndrecht. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ), ProRail en de gemeenten Zwijndrecht en Dordrecht werken continu samen om de veiligheid verder te verbeteren en  incidenten te bestrijden langs de Spoorzone tussen Zwijndrecht en Dordrecht.

Begin juni is het contract getekend door VRZHZ, ProRail, de gemeente Zwijndrecht en Ziegler Brandweertechniek. Op 7 juli stonden we stil bij dit heugelijke moment.

Burgemeester Hein van der Loo van de gemeente Zwijndrecht: ‘’De aanschaf van deze schuimblusvoertuigen is een van de maatregelen om de Spoorzone en Kijfhoek nog veiliger te maken. Door deze voertuigen kan de brandweer een incident veilig en snel bestrijden. Dat is in het belang van ons allemaal. Het is nu aan onze partner Ziegler om de blusvoertuigen op tijd te leveren.’’

Incidentbestrijding op en langs het spoor
De schuimblusvoertuigen worden gebruikt om incidenten op én langs het spoor te bestrijden. Om deze reden werken de VRZHZ en ProRail nauw samen. Vanuit die samenwerking is voor de opdracht van de drie identieke schuimblusvoertuigen een marktverkenning gedaan. De samenwerking tussen de VRZHZ en ProRail is uiterst belangrijk, omdat er gewerkt gaat worden met uitwisselbare voertuigen. De wensen van de brandweerkorpsen zijn meegenomen, evenals de operationele uitgangspunten. De aanbesteding is aan Ziegler Brandweertechniek gegund.

Schuimblusvoertuigen
De schuimblusvoertuigen beschikken over een speciale blusarm. Zo kan de brandweer tijdens een incident straks makkelijker op lastiger bereikbare plaatsen komen. De nieuwe blusvoertuigen zijn sneller, wendbaarder, zuiniger en zijn voorbereid op het gebruik van duurzamere (fluorvrije) soorten blusschuim.

De schuimblusvoertuigen, die uitvoerig worden getest en meer bluscapaciteit bevatten, zijn bedoeld voor zowel het emplacement Kijfhoek als de Spoorzone in Dordrecht en Zwijndrecht. Daarmee zijn voor beide gebieden altijd twee voertuigen beschikbaar, ook als één van de drie bijvoorbeeld vanwege onderhoud buiten dienst is.

De schuimblusvoertuigen worden compleet geëngineerd en geproduceerd in Nederland bij Ziegler in Winschoten. Het productieproces duurt circa 12 maanden. Na de productie volgt een uitgebreide kwaliteitscheck en praktijktesten met de voertuigen. Het gehele proces neemt zo’n 24 maanden in beslag tot oplevering.

Marin Schouten, algemeen directeur Ziegler: ‘’Ziegler is zeer verheugd deze opdracht te mogen realiseren. Wij zijn gewend speciale- en maatwerkvoertuigen te mogen bouwen, maar iedere special heeft zijn eigen kenmerken. Dit voertuig met de 360 graden draaibare Z-Attack HRET blusarm is dé oplossing voor de beschreven scenario’s.’’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button