Algemeen

Streep door komst XXL industrieterrein in Westerlee

- advertentie -

Westerlee – Er worden geen fabrieken gebouwd op een stuk land tussen Westerlee, Scheemda en Meeden. Dat hebben betrokkenen dinsdagavond te horen gekregen. Zij moesten de informatie geheimhouden, maar de provincie heeft het nieuws al wereldkundig gemaakt op haar eigen website. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Hans Olthof van actiegroep Geen Draagvlak: ‘Wij moesten naar het gemeentehuis komen en daar vertelde de burgemeester ons het nieuws. Iedereen was stil, we konden het eerst niet geloven.’

XXL-bedrijven

De provincie Groningen en de gemeenten Oldambt, Veendam en Midden-Groningen zijn naarstig op zoek naar nieuwe industrieterreinen. Er wordt onder andere gezocht naar een plek voor bedrijven die minimaal twintig hectare oppervlakte nodig hebben. XXL-bedrijven dus.

Het oog viel op het gebied tussen Westerlee, Scheemda en Meeden. In Westerlee drong het besef van de gevolgen daarvan door en een grote groep inwoners stond al snel op haar achterste poten. Vlak daarna was de actiegroep Geen Draagvlak geboren. Omliggende dorpen sloten zich aan bij dit verzet.

Acties en spandoeken
De groep organiseerde acties en op tientallen plekken in het dorp werden spandoeken opgehangen. Tegenstanders vreesden onder andere voor zware vrachtauto’s door de dorpen en daarbij voor de veiligheid in de dorpen, maar ook dat het vrije uitzicht zou verdwijnen.
Olthof noemt het een ‘belangrijke overwinning’ en vindt het goed dat de provincie en de betrokken gemeenten luisteren naar het verzet.

Meerdere besluiten

De provincie en gemeenten hebben meerdere besluiten genomen. Het gebied tussen Westerlee, Scheemda en Meeden is überhaupt niet meer in beeld als locatie voor XXL-bedrijven. Dat geldt ook voor de Tussenklappenpolder bij Muntendam.

Er werd ook gezinspeeld om op bedrijventerrein Rengers bij Kolham ruimte te maken voor dit soort grote bedrijven, maar dat plan is inmiddels eveneens afgeschoten. In plaats daarvan wordt nu gekeken naar mogelijkheden rondom Hoogezand en Sappemeer.

Op een andere locatie in Scheemda wordt nog wel gekeken naar mogelijkheden voor een XXL-industrieterrein. Dat is bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie, beter bekend als Scheemder Hoogte. Ook de Eekerpolder in Midden-Groningen is nog in beeld.

Woensdag meer

Woensdagmiddag moet meer bekend worden over hoe het nu verder gaat. Dan heeft de provincie Groningen een persmoment waarbij dit onderwerp op de agenda staat.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button