Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Stichting start actie tegen zoutwinning 

- advertentie -

Winschoten –‘ ‘Laat ons niet zakken, opzouten!’, ‘Ooit zo zout gegeten? Geen zoutwinning hier!’, ‘Nobian neemt het met een korreltje zout, hier geen zoutindustrie!’. Op spandoeken met deze teksten gaan bewoners van het Lanengebied en het Zuiderveen in Winschoten hun afkeer laten blijken van de voorgenomen zoutwinning op een twaalftal locaties aan het Zuiderveen en aan de randen van het Winschoterbos.

- advertentie -

Nobian Salt B.V. heeft voor dit gebied een voorlopig ontwerp opgesteld. Het vooruitzicht dat op deze  locaties boringen gaan plaatsvinden en er cavernes zullen ontstaan, hetgeen gepaard gaat met uiteenlopende, langdurige overlast, zorgt ervoor dat steeds meer bewoners hun ongenoegen laten horen. Zij zijn er van overtuigd dat hun wooncomfort door de overlast die de voorbereidingen, de  boringen zelf, het onderhoud en eventuele calamiteiten met zich meebrengt, sterk zal worden  aangetast. Alleen al met het boren van een caverne is, inclusief de planning, ruim anderhalf jaar  gemoeid. Dat zal gepaard gaan met geluid- en lichtoverlast en veel industrieel verkeer. Met als uiteindelijk resultaat landschapsvervuilende locaties zoals te zien is bij de oude cavernes.

Het feit dat Nobian de veiligheid van de nieuwe cavernes en het veilig afsluiten van de oude cavernes niet kan garanderen, zorgt voor grote onrust. Denk bijvoorbeeld aan de pekelwaterlekkage aan de 7e Laan, dieselolielekkage in een van de bestaande cavernes in het Heiligerleeveld en trillingen in caverne H aan de Ontsluitingsweg in Winschoten.

De bewoners en andere belanghebbenden hebben zich verenigd in de Stichting Bewonersbelangen Lanengebied-Zuiderveen Winschoten, ook wel aangeduid als Mijnendijnbelang. Inmiddels heeft de stichting enkele honderden leden. Tijdens de voor bewoners georganiseerde informatieavond konden aanwezigen een spandoek bestellen. Hiermee kunnen de bewoners een duidelijk signaal aan Nobian geven dat zij tegen de teloorgang van hun woongebied zijn. Inmiddels zijn er al diverse spandoeken uitgereikt.

De stichting hoopt met deze actie meer bekendheid te genereren en mensen bewust te maken van de gevaren die er kleven rondom zoutwinning.  Mocht u deze spandoeken ook willen plaatsen in uw tuin, dan zijn de spandoeken van 1x 0,50 m te bestellen voor €10,- via info@mijnendijnbelang.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button