Cultuur

Faillissement dreigt voor Museum Stroomgemaal Winschoten door stijgende energieprijzen

- advertentie -

Winschoten – Museum Stroomgemaal is een museum in Winschoten. Door de stijgende energieprijzen dreigt het museum zijn deuren te moeten sluiten. Rens Mulder en Reint Tepper starten een inzamelingsactie op het GoFundMe-platform om faillissement te voorkomen.

- advertentie -

Door de verhoogde energieprijzen werd het bestuur naar verrast met een factuur van ruim €3500 voor het energieverbruik van afgelopen jaar en nu is het nieuwe termijnbedrag verhoogt naar ruim 1000 euro per maand.

Faillissement
Rens en Reint geven aan dat het museum draait op een ploeg van 25 enthousiaste vrijwilligers. Ook het onderhoud wordt in eigen beheer gedaan. Volgens de huidige berekening, met daarin nieuwe energieprijzen, is het museum in oktober failliet.

Stoomgemaal
Het Stoomgemaal te Winschoten is een van de negen stoomgemalen die er nog over zijn in Nederland. Het is het enige vijzelstoomgemaal ter wereld. De stoommachine stamt uit 1895. De ketel is gebouwd in 1935 door de firma Ten Horn.

Het gemaal trekt jaarlijks ongeveer 1300 bezoekers. Voor zowel de exploitatie en het onderhoud leunt de stichting op een team van vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor dit bouwwerk, dat sinds 1978 de status van Rijksmonument heeft.

Bekijk hier de campagne: https://gf.me/v/c/gfm/energierekening-van-het-stoomgemaal 

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button