Weerbericht

Na het weekend drukkend warm met lokaal felle buien

- advertentie -

Landelijk – Dit weekend hebben we nog te maken met hitte, maar vanaf maandag volgt een weersverandering. De kans op enkele buien neemt toe en daarbij is ook onweer mogelijk. Doordat de buien slecht plaatselijk van karakter zijn komt de droogte zeker nog niet ten eind en ook de hittegolf is niet direct voorbij.

- advertentie -

Broeierig en lokaal onweer
Zondagmiddag en -avond is er vooral in het noordoosten en noorden kans op een lokale bui. Als het tot een bui komt is het meteen een forse met mogelijk hagel en flinke windstoten. In de rest van het land blijft dan zeer waarschijnlijk droog.

Maandag start droog en neemt de buienkans later op de dag toe. De eerste buien van betekenis worden maandagmiddag en -avond verwacht. We zitten nog steeds in de warme lucht, waardoor het overdag opwarmt naar 25 graden aan zee en nog ruim 30 graden in het oosten van ons land. Dat betekent dat de hittegolf onverminderd door gaat. Wel gaat het gedurende de dag steeds drukkender aanvoelen en dat komt door een oplopende luchtvochtigheid.

Vanaf de namiddag kunnen zich in de zuidelijke provincies enkele buien ontwikkelen, waarbij de kans op onweer toeneemt. Deze buien verplaatsen zich waarschijnlijk slechts langzaam, waardoor op sommige plekken veel neerslag binnen korte tijd kan vallen. Op een uitgedroogde bodem kan dat zeer lokaal leiden tot wateroverlast. Verreweg de meeste gebieden lijken het echter overwegend droog te houden, omdat de buien heel lokaal zijn. Aan het verminderen van het landelijke neerslagtekort zal de neerslag dus weinig bijdragen.

Ook daarna soms een bui
Dinsdag lijkt een droge dag te worden maar, maar op woensdag en donderdag zijn er opnieuw buienaknsen. Met name in de namiddag en avond kan daar soms een fikse bui tussen zitten met onweer. Wel blijft de neerslag plaatselijk van aard, waardoor het op de ene plaats kortdurend flink kan plenzen terwijl het enkele kilometers verderop droog blijft.

Vaak zien we in Nederland een hittegolf ‘afsluiten’ met onweersbuien op grote schaal, maar dat lijkt ditmaal niet aan de orde. Wel gaat de temperatuur steeds verder omlaag.

- advertentie -

Einde hittegolf?
Zolang het komende week dagelijks 25 graden of meer wordt, zal de hittegolf blijven voortduren. Naar alle waarschijnlijkheid houdt dat ten minste nog aan tot en met woensdag, daarna komen we echt in wat koelere lucht terecht. Op ons landelijk weerstation in De Bilt wordt donderdag wellicht de eerste dag met een maximumtemperatuur beneden 25 graden, zodat de officiële hittegolf dan eindigt. Maar uiteraard kan dat nog iets verschuiven.

- advertentie - 

Landinwaarts is een langere serie zomerse dagen mogelijk, ofwel van 25 graden of meer. Met name in het (uiterste) oosten en zuidoosten zou het ook later in de week gewoon nog warmer kunnen worden dan 25 graden en zolang dat gebeurt, blijft de regionale hittegolf doorlopen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button