Algemeen

Fietsen voor Huizen heeft geld ingezameld voor Roma in Roemenië

- advertentie -

Winschoten – Op 2 juli is een groep wielrenners vertrokken vanuit Winschoten naar Roemenië om geld in te zamelen voor Roma gezinnen in Roemenië. De route van 1571 kilometer is in 17 etappes afgelegd door de 6 teamleden.

- advertentie -

Roma
De meeste Roma leven onder erbarmelijke omstandigheden in Roemenië. De Roma bestaan niet voor hun eigen overheid en worden door landgenoten aangezien als uitschot en worden gediscrimineerd. De Roma leven in een door lokale overheid aangewezen stukje grond, ver weg van de ‘normale mensen’. Dit is als het ware hun dorp. Elk dorp bestaat dus eigenlijk uit 2 gedeeltes: een niet Roma dorp en een Roma dorp.

De leefomstandigheden zijn slecht. Veel Roma dorpen hebben geen elektriciteit en stromend water. Laat staan riolering. Behoefte wordt gedaan in de eigen ’tuin’. Grote gezinnen leven in ‘huizen’, vaak van zelf gebakken klei en wat er verder gevonden wordt. Sommige gezinnen leven in een, wat voor ons lijkt op, een kippenhok. Of in gat in de grond.

De missie
Wij willen 12 gezinnen helpen aan een nieuw huis en 6 dorpen helpen met het opzetten van een landbouwproject. Deze huizen gaan wij niet zelf bouwen. Het bij elkaar gefietste geld wordt beheerd door Imre en Maria Koszta. Deze lokale leiders werken al jarenlang met en voor de Roma in deze dorpen. Met een totaalbedrag van €90.000 kunnen zij de 12 huizen en 6 landbouwprojecten realiseren. De bouw van is reeds van start gegaan.

Resultaat
Inmiddels is de groep weer terug in Nederland en is er een bedrag van € 16.960 opgehaald. Hiermee kan het 3e huis net niet worden afgebouwd. Huis nummer 3 is bedoeld voor een alleenstaande moeder met 4 kinderen wiens vader onlangs is omgekomen bij een ongeluk. Momenteel is dit gezin dakloos. Het zou fantastisch zijn als we het resterende bedrag van € 1.040 nog bij elkaar kunnen krijgen! Doneren kan daar nog steeds voor. Zie de pagina https://fietsenvoorhuizen.nl/sponsor-ons/doneer/

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button