Op stap

Spelen op een monumentaal pijporgel in Scheemda

- advertentie -

Scheemda – Zaterdag 10 september is het weer Monumentendag. In de Scheemder Kerk anno 1515 aan de Torenstraat 2 te Scheemda worden ook dit jaar geheel gratis rondleidingen door vrijwilligers voor u georganiseerd.

- advertentie -

Bijzonder is deze dag de extra aandacht in de kerk voor het monumentale balustrade pijporgel met twee klavieren. Jongeren met een beetje toetsenervaring mogen in de ochtend zelf even spelen op dit magistrale pijporgel. In de middag mogen volwassenen met orgel ervaring zelf een klein concertje geven op dit romantisch gestemde fraaie orgel. Opgave via: gerard.bosklopper@home.nl

De Scheemder Kerk anno 1515 heeft een nieuwe Plaatselijke Commissie die hoopt te bereiken dat het orgel vaker wordt gebruikt. Dit prachtige pijporgel in de Scheemder Kerk is gebouwd in 1874 door de Oost-Groninger orgelbouwer Rudolf Meijer en dat maakt dit pijporgel vrij uniek.

Middeleeuwse toren
In de Scheemder middeleeuwse toren naast de kerk wordt tijdens Monumentendag aandacht gegeven aan de grote bronzen luidklok met veel klankrijkdom. Deze luidklok van 1.350 kilo is gegoten in 1948 door de wereldberoemde koninklijke klokkengieterij van A.H. van Bergen te Heiligerlee en aangeboden en betaald door de Scheemder bevolking.

Door een hoog tingehalte in het brons heeft de klokkengieterij van Bergen een lange uitklinktijd bij deze luidklok kunnen bewerkstelligen. Tijdens Monumentendag kunt u in de toren een interessante film zien over het ingewikkelde gietproces waar de klokkengieterij van Bergen wereldwijd zeer succesvol in was.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button