Gemeente

Gemeente Oldambt krijgt geld van overheid om winkelgebied aan te pakken

- advertentie -

Oldambt – Elf gemeenten krijgen subsidie om hun winkelgebied of winkelstraat aan te pakken. Dat is het resultaat van de eerste ronde van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden van minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Gemiddeld krijgt elke gemeente een bedrag van twee miljoen euro. Het beschikbare bedrag voor deze ronde van de regeling van 22 miljoen euro is daarmee volledig toegekend.

- advertentie -

De elf gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen. In totaal vroegen zestien gemeenten financiële ondersteuning aan.

De gemeente Oldambt krijgt 2.993.456 euro.

Winkels en ondergrondse parkeergarage
De oostzijde van de Langestraat-Noord is een steeds minder aantrekkelijk gebied, met weinig aansprekende winkelformules, slechte gevels, leegstand en een matige openbare ruimte. De gemeente wil dit gebied vernieuwen, samen met een deel van het ziekenhuisterrein. Ze wil bestaande panden opdelen in meer gangbare kleine en gemoderniseerde winkelunits met aantrekkelijke gevels. Ook wil ze de mix aan functies in het gebied veranderen. Er komt bovendien meer groen en een ondergrondse parkeergarage.

Door nieuwe functies toe te voegen (horeca met terras, stedelijk wonen en een culturele invulling op het ziekenhuisterrein) wordt winkelen minder belangrijk. Het verblijven krijgt juist meer aandacht. De huidige ‘versteende’ winkelstraat wordt in dit gebied onderbroken door een groen verblijfsgebied. Hierin gaan winkelen, wonen, cultuur en horeca hand in hand.

De gemeente streeft ernaar het huidige leegstandspercentage van ruim 40% in dit gebied terug te brengen naar minder dan 10%.

Aantrekkelijk maken gebieden
Tot en met 30 mei konden Nederlandse gemeenten financiële ondersteuning aanvragen om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken voor zowel bewoners als bezoekers. Door het gebied anders vorm te geven en de kwaliteit van panden en de openbare ruimte te verbeteren wordt de winkelervaring verbeterd. In de projecten die een bijdrage ontvangen is aandacht voor bijvoorbeeld looproutes, afwisseling van het winkelaanbod, toegankelijkheid en de uitstraling van het winkelgebied.

Er is daarnaast veel aandacht voor het compacter en daarmee aantrekkelijker maken van het winkelgebied door het vervangen van vierkante meters winkeloppervlak door ander functies, zoals wonen en openbaar groen. Naast de inzet van gemeenten hebben private investeerders een belangrijk aandeel in de realisatie van de projecten.

Programma Impulsaanpak Winkelgebieden
Dit najaar kunnen gemeenten die van plan zijn om een aanvraag in te dienen zich inschrijven voor de Impulskamers Winkelgebieden. Zij kunnen dan hun projectplan voorleggen aan onafhankelijke experts. De tweede ronde van de regeling is open van 14 november tot en met 5 december. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

RVO beoordeelt of de aanvraag compleet is en past binnen de voorwaarden van de regeling. Een Adviescommissie van onafhankelijke experts beoordeelt de projecten inhoudelijk aan de hand van vooraf vastgestelde criteria en stelt een ranking op. Het totale budget voor deze regeling is € 100 miljoen en wordt verdeeld over 4 indieningsperioden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button