Cultuur

Relatief veel bibliotheeklocaties in Groningen

- advertentie -

Groningen – In Groningen zijn relatief veel bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 16.935 Groningers, wat minder is dan landelijk gemiddeld. Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Groningse bibliotheeklocaties haalbaarder dan elders in Nederland.

- advertentie -

Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners dus hun bibliotheek met evenveel anderen.

Geen boete voor te laat inleveren in Groningen
Het is ons allemaal wel eens overkomen: een boek te laat ingeleverd bij de bibliotheek. Gemiddeld kost dit je € 0,15 per dag. In de provincie Groningen hoef je je echter helemaal geen zorgen te maken over het te laat inleveren van boeken, want hier betaal je geen boete.

Een basisabonnement bij een Groningse bibliotheek kost gemiddeld € 57 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn relatief duur uit. De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Groningen niet per regio. Beide bibliotheekorganisaties rekenen hetzelfde tarief voor hun leden.

Bibliotheken hebben steeds minder leden
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek.

Dit percentage is in Groningen met 26,1% hoger dan het landelijke gemiddelde. In de gemeenten Westerkwartier (33,6%), Het Hogeland (32,6%) en Westerwolde (29,4%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Groningen ligt het percentage het laagst, daar is nog slechts één op de vijf huishoudens aangesloten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button