Algemeen

Provincie Groningen en zonneparkbedrijf azen op zelfde stukje grond

- advertentie -

Scheemda – Zonneparkbedrijf Solarfields en de provincie Groningen azen op de Eekerpolder bij Scheemda, een stuk grond langs de A7. Solarfields wil daar een zonnepark bouwen ter grootte van 160 hectare, de provincie denkt aan XXL-bedrijven.

- advertentie -

Aan beide wensen voldoen lijkt lastig, aangezien het gaat om precies hetzelfde stuk grond. Alles wijst erop dat de provincie uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Zo schrijft RTV Noord.

Eekerpolder
De provincie zoekt een plek om XXL-bedrijven te huisvesten. Dat zijn bedrijven die minimaal twintig hectare aan grond nodig hebben. Het oog viel eerst op een stuk grond tussen Westerlee en Scheemda. Maar na stevig verzet van beide dorpen, zag de provincie daar van af.

Zij is nu uitgekomen bij de Eekerpolder. Die plek is volgens haar ideaal, want: “Het ligt dicht bij een knooppunt in het elektriciteitsnetwerk en vanwege de potentiële bebouwbare ruimte is het geschikt voor de eisen die bedrijven in deze categorie doorgaans stellen.”

Maar het heeft er alles van weg dat Solarfields de droom van de provincie uiteen doet spatten.

Zonnepark
Solarfields en Energiecoöperatie Eekerpolder zijn al jaren bezig met de plannen voor een zonnepark ter grootte van in totaal 160 hectare in, inderdaad, de Eekerpolder.

- advertentie -

Een deel van het park komt op grond van de gemeente Oldambt en een ander deel op grond van Midden-Groningen. De afspraak is dat vijftig procent van de winst moet terugvloeien naar de bevolking. De coöperatie: ‘Dit geld gaat gebruikt worden voor bestaande activiteiten en nieuwe initiatieven.’

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Het dubbeltje lijkt de kant van het zonnepark op te vallen. Jaap Keuning van de coöperatie: ‘De grond van Midden-Groningen is al aan ons vergund. Het wachten is op Oldambt.’

- advertentie - 

Verantwoordelijk wethouder Jurrie Nieboer van Oldambt deelt zijn blik op de situatie: “Het zou gek zijn als wij lopende plannen opzij schuiven voor de mogelijke komst van bedrijven. Het gebied is in eerste instantie bedoeld voor dit zonnepark. De coöperatie was eerder met de plannen dan de provincie. Dan is het netjes en betrouwbaar bestuur om eerst dat af te wikkelen.”

Volgende week woensdag stemt de gemeenteraad van Oldambt over het afgeven van een zogeheten verklaring van geen bedenkingen. Die hebben Solarfields en de coöperatie nodig om een vergunning aan te kunnen vragen. Het is zo goed als zeker dat de raad daarmee instemt.

Bedrijven én zonnepark?

Een haalbaarheidsonderzoek naar XXL-bedrijven in de Eekerpolder, lijkt dus overbodig. Keuning: “Ik snap dat de provincie een plek zoekt, maar met de komst van ons zonnepark is er weinig plek over voor grote bedrijven. Althans, zeg maar gerust geen plek.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button