Incidenten

Celstraf geëist voor ‘Aannemer’ uit Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Een 35-jarige man uit Winschoten wordt verdacht van het oplichten van twaalf mensen in Noord-Nederland door zich voor te doen als aannemer. Hij nam aanbetalingen aan en voerde nauwelijks werkzaamheden uit. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste anderhalf jaar cel tegen de man. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De Winschoter maakte volgens het OM op deze manier bijna 280.000 euro buit. Hij liet zich vanaf februari 2021 benaderen via werkspot.nl op internet. Hij bezocht de gegadigden en bracht een offerte uit. Na het akkoord moest de klant binnen zeven dagen een aanbetaling doen. Daarna volgde een reeks smoesjes en was de ‘aannemer’ uiteindelijk onbereikbaar.

Broddelwerk

Het geld ging met name op aan hotels, merkkleding, een dure auto, sieraden, pretparken en fastfood. Een bedrag van slechts 3000 euro is daadwerkelijk besteed aan bouwmaterialen. Enkele klussen voerde hij daadwerkelijk uit, maar de uitvoering was zo slecht dat het later weer moest worden afgebroken.

Valse naam

Bij zes van de gedupeerden gebruikte de man zijn eigen naam. De zes anderen dachten te maken te hebben met een bekende en gerenommeerd bouwbedrijf, waarvan de man de naam misbruikte. Er kwamen onder meer aangiftes binnen uit Tynaarlo, Westdorp, Hoogezand, Midwolda en Tytsjerk.
Het spoor leidde steevast naar de verdachte.

Naar België

Het werd de man te heet onder de voeten en hij verdween een tijdje in België. Hij werd in januari aangehouden en sindsdien zit de man in voorarrest. Hem wordt ook valsheid in geschrifte verweten. Hij diende voor zijn huurwoning in Winschoten een vergoeding van aardbevingsschade in. Hij vervalste de handtekening van de woningeigenaar.

‘U kletst’

Het OM ziet ook voldoende bewijs om de man te kunnen veroordelen voor belastingfraude. Hij zou in 2021 hebben gerommeld met de omzetbelasting. De Winschoter was het met deze beschuldigingen niet eens. Hij had geen kans gezien om zijn onschuld te bewijzen, zei hij tegen de rechter. Hij kon alles weerleggen, zei de man, maar helaas was alles zoekgeraakt. ‘Ik krijg het gevoel dat u zit te kletsen’, viel een van de rechters tegen de man uit.

Publicatie

Volgens het OM maakte de verdachte op schandalige wijze misbruik van het vertrouwen dat opdrachtgevers in hem hadden. ‘Schaamteloos leidde hij een luxeleven met andermans spaargeld’, zei de officier van justitie. Ze eiste geen beroepsverbod, omdat de Winschoter geen beroep heeft. Om de maatschappij in de toekomst voor de man te behoeden eiste de aanklager een publicatie van het vonnis, zodra dat definitief is.

Een deel ging goed

De man zat nog in de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van één maand vanwege ID-fraude. Die zou hij ook moeten uitzitten. Het geld dat hij als ‘aannemer’ illegaal verdiende, moet hij terugbetalen vindt het OM. Volgens de advocaat van de verdachte is een deel van de klussen afgerond. Verder was er volgens de verdediging sprake van pech met bestellingen en rijzende bouwprijzen. Hij pleitte voor een taakstraf.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button