Op stap

Eerste namen Festival Grasnapolsky 2023 bekend

- advertentie -

Scheemda – De eerste namen van het programma van de 10e editie van festival Grasnapolsky zijn bekend. Met onder andere Prins S. en de Geit, Kids with Buns, SIM—OJ en Cloud Cafe keert het festival terug naar de Toekomst met bekende gezichten en nieuwe ontdekkingen. De jubileumeditie van het festival vindt plaats van 10 t/m 12 maart 2023 in voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda en vanaf 9 maart in bungalowpark Landal de Bloemert.

- advertentie -

De volledige rits eerste namen: Aili, Bob Uit Zuid, Bumble B. Boy, Cloud Cafe, Dorpsstraat 3, Kids with Buns, Lander & Adriaan, Library Card, Loupe, Luna Morgenstern, Mila V, Monolithe Noir, Prins S. en de Geit, Robin Scherpen, Roufaida, SIM—OJ, SNACKBAR the Ambassador, Someone en Zea.

Jubileumeditie
Voor de tiende keer komt Grasnapolsky met een line-up waar bekend en (nog) onbekend talent elkaar afwisselen. Na de eerste edities in Bunnik ontwikkelde het festival zich op Radio Kootwijk tot een naam tussen de andere landelijk bekende festivals, met een eigen en unieke signatuur, waarin kunst, bijzonder erfgoed en het ontdekken van nieuw talent belangrijke kernwaarden zijn. Sinds 2019 vindt het winterfestival plaats in strokartonfabriek de Toekomst in Oost-Groningen. Met acts als Tamino, Bazart, Zwangere Guy, Eefje de Visser, S10, Altin Gün, Goldband en Froukje weet Grasnapolsky al jaren vroeg in hun carrière de acts te presenteren die later flink zullen doorgroeien.

Muziekprogramma
Het vieren van een jubileum betekent dat oude bekenden hun weg weer naar één van de podia van de Fabriek vinden. Muziekprogrammeur Sam Heegstra: “Grasnapolsky is altijd een festival van muzikale ontdekking geweest, tijdens deze tiende editie willen we daar ook een stukje herontdekking aan toevoegen.”

Nadat tijdens Gras ’22 de lampen op het bungalowpark van het plafond werden geramd tijdens de show van Prins S. en de Geit, hebben ze zich in de rest van 2022 bewezen als dé Nederpop-doorbraak van het jaar. Niet voor niets dus deze week 3FM-Talent. De rechthoekige electropop, vol drugsgrapjes, tekstuele salto’s en radslagen, vat de tijd en viert het leven. Ook Arnold de Boer, voorman van ZEA, keert terug na zijn show op Grasnapolsky 2018, de laatste editie bij Radio Kootwijk.

Inmiddels is hij al minstens drie projecten verder en wat we dit jaar mee zullen maken – kleine, gejaagde liederen, covers, poëzie, tegendraadse improvisatie… – is alleen voor De Boer een weet. De liefde tussen Tessa Rose Jackson en Grasnapolsky gaat al terug naar 2017. Ze is fervent liedjesschrijver, maar ook begaafd filmcomponist. Onder haar pseudoniem Someone komt er binnenkort nieuw werk aan – alsmede een liveshow van bijbehorende magnitude.

Eindelijk in het licht van de fabriek staat Kids with Buns, die tijdens de verloren editie van 2021 naar de Fabriek zouden komen. Nu met volwaardige backing band, zullen deze winnaars van StuBru’s Nieuwe Lichting ’21 ons meenemen in hun wereld van melancholie. Nieuwe namen op het affiche zijn onder andere Nederlands hyper-pop belofte Luna Morgenstern, Belgisch rave-techno-jazz duo Lander & Adriaan, literair en karper-vis-liefhebbende rapper Bob uit Zuid en winnaars van de Amsterdamse Popprijs ’22 Cloud Cafe. Producer- en dj-duo SIROJ en Sim Fane, samen bekend als SIM—OJ, zullen de nacht van Grasnapolsky met een dj-set verrijken.

Thema: Alles om je heen
Met het thema ‘Alles Om Je Heen’, naar het gelijknamige nummer van Lucky Fonz III, focust Grasnapolsky op ieders omgeving en vertelt over alles om zich heen. Het verhaal van Groningen, van de fabriek waarin ze haar bezoekers ontvangt en de wereld waarin we nu leven staan centraal. In het huidige tijdperk zijn we ons meer dan ooit bewust van alles om ons heen. In corona tijden heb je Alles Om Je Heen zo enorm gemist, dat je het nu met flinke teugen tot je neemt.

Alles Om Je Heen is niet vanzelfsprekend en dat weet de aarde ons momenteel maar al te goed te vertellen. De omgeving van de Groningers trilt letterlijk op haar grondvesten. We kunnen onze ogen niet sluiten: Onder de titel Als Alles Om Je Heen Trilt zal Grasnapolsky het verhaal van de Groningers in aardbevingsgebied gaan vertellen.

Bungalowpark en pre-programma
Een nieuwe samenwerking met Landal en een dagje eerder feest: dat zijn de grote veranderingen voor 2023. Het verblijf en programma op een bungalowpark is al sinds 2014 een belangrijk onderdeel van het festival. Door samen te werken met Landal de Bloemert staat het volledige park ter beschikking van Grasnapolsky en krijgt het publiek een dagje extra cadeau. Op donderdag 9 maart start het programma daar ’s avonds. Bezoekers boeken hun bungalows via de website van Grasnapolsky middels combipakketten, inclusief passe-partouts, bustickets, bungalowparkprogramma en Gras welkomstpakket. Ook reguliere passe-partouts zijn via de website te koop.

Meer informatie over het bungalowpark-, kunst- en expeditieprogramma wordt later door de organisatie bekend gemaakt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button