Cultuur

“De Graanrepubliek moet een ‘Landmark’ worden voor de gemeente, provincie en Bad Nieuweschans”

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Midden in het hart van een van Europa’s beste graangronden is een smaak- en innovatie centrum verrezen, ‘De Graanrepubliek’ te Bad Nieuweschans. Anderhalf jaar heeft de verbouwing geduurd en ook nog eens anderhalf jaar aan voorbereidingen om de oude LocLoods, beter bekend als de Oude Remise om te bouwen tot een graancentrum dat bijna zijn weerga niet kent.

- advertentie -

Directeur Niels Grootenboer: “Wij zijn er bijna klaar voor, de officiële opening van De Graanrepubliek en zoals het er nu naar uitziet zal dat begin maart zijn. Wij zijn nu één zaterdag open geweest en dat zal vanaf nu elke zaterdag het geval zijn van 10:00 tot 20:00 uur. De reacties die wij hebben ontvangen zijn overweldigend en dat terwijl men in deze regio toch wel wat terughoudend is om complimenten te geven.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

Intact gebleven
De buitenkant van de oude LocLoods is helemaal hetzelfde gebleven, maar binnen is bijna alles vernieuwd, hoewel de belangrijke elementen, zoals de loopbrug , wel intact zijn gebleven. De Graanrepubliek biedt nu alle ruimte aan gezelschappen voor het houden van vergaderingen, presentaties, bruiloften. Maar ook is er  onlangs al een begrafenis receptie geweest. Maar waar het om gaat is natuurlijk de graanproducten die hier gemaakt worden. Bekend is al het heerlijke ambachtelijke brood van bakker Wiebrand van der Wijk, daarnaast maakt Hooghoudt deel uit van deze ‘republiek’ met een whiskey en jenever stokerij en wordt gepromoot door smaakmaker Laurens Speek.

Verder de bierbrouwerij van Eggens, waar Martijn Eggens de scepter zwaait. Met 6 grote ketels van elk 2000 liter kunnen ze vele soorten bier brouwen. Ook gaat er een pasta maker aan de slag en heel bijzonder zijn de vegan snacks van Marco Agema. De Graanrepubliek heeft al een eigen snackwagen ingericht, gespoten met het logo van deze onderneming. Hiermee gaan ze naar festivals en evenementen. Elke zaterdag kan men al kennismaken met de meeste ambachten binnen deze discipline. Gewoon een lekkere kop koffie, met gebak, of natuurlijk iets sterkers, zoals een Eggens biertje of een borrel van Hooghoudt.

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl


‘Landmark’
“Wij hebben van deze Graanrepubliek een ‘Landmark’ willen maken voor de gemeente Oldambt, voor de provincie Groningen, maar zeker ook voor Bad Nieuweschans en het lijkt er op dat dit is gelukt. Ik heb in mijn leven al drie projecten mogen doen en waarvan de meeste mensen zeiden, ‘dat wordt niks’. Bij het eerste project trok ik mij dat wel aan. Maar bij de tweede en nu de derde heb ik altijd het gevoel gehad het zou slagen  en gelukkig is dit ook allemaal uit gekomen. En gelukkig heb ik dit niet alleen gedaan, maar met het hele team en alle bedrijven die hier in meedoen.” zegt Niels.

“Met alle bedrijven die nu meedoen hebben, groot of klein, hebben wij daadkracht en passie weten te bereiken. Maar De Graanrepubliek is allemaal begonnen met het idee van Peter Brul, waarvan de essentie hetzelfde is gebleven. Kijk wat Peter heeft neergezet met de mensen van toen ging dit ook over boeren, maken en graan verwerken op een biologische manier. Wij hebben het plan van Peter alleen verder uitgebouwd”, aldus Niels Grootenboer.

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

Binnenkort kan men zich via de website van www.graanrepubliek.nl  inschrijven voor een tour door deze Graanrepubliek. Er zullen verschillende routes gepresenteerd worden en deze zullen ongeveer anderhalf uur duren. Ook is er een samenwerking met het Noorderpoort college om een lesprogramma te ontwikkelen, voor zowel de bakkerij, de distilleerderij, of de brouwerij.

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button