Algemeen

Start gemaakt met voedselbos bij De Zelfmakerij in Oostwold

- advertentie -

Oostwold – Sinds afgelopen vrijdag is de dagbestedingsboerderij De Zelfmakerij gestart met de aanleg van een voedselbos. Achter de Oldambtster boerderij, aan de rand van het Oldambtmeer, ligt een stuk grond van 2 hectare. Daar zijn nu al bessenstruiken, een kas, een grote moestuin, een insectenweide en een scharrelweide voor de 4 varkens.

- advertentie -

Het erf wordt nu uitgebreid met een voedselbos met o.a. walnoot, mispel, hazelaar, geneverbes en hop. De opbrengst zal worden verwerkt straks door de distilleerderij Groninger Genever Stokerij die ook in de boerderij is gevestigd. Ook komen er 5 vogelbosjes met lekkers voor de vogels. Zo wordt er met iedereen rekening gehouden.

(lees verder onder de foto)

 

Bij De Zelfmakerij willen ze zo veel mogelijk zelfvoorzienend leven, met behoud van comfort. Voedsel wordt verbouwd op het erf van de boerderij door de cliënten. Elke middag eten de cliënten een warme maaltijd zoveel mogelijk van eigen erf. Fruit en noten worden verwerkt in de distilleerderij. Voedselafval vanuit de keuken of vanuit de distilleerderij gaat weer naar de 4 varkens in de scharrelweide.

- advertentie -

De varkens worden uiteindelijk geslacht en dient weer als vlees bij de warme maaltijd tussen de middag. Zo wordt er zoveel mogelijk circulair geleefd, met zo weinig mogelijk afval en met volle aandacht en respect voor de natuur.

- advertentie - 

Het voedselbos is onderdeel van het project erfbeplanting Zuid- en Oost Groningen van Landschapsbeheer Groningen. De provincie heeft als doel gesteld om de komende 10 jaar enorm te vergroenen. Met het project erfbeplanting Zuid- en Oost-Groningen dragen ze daar flink aan bij door ca. 140 erven te versterken en vergroenen door aanplant van 1000 laan- en fruitbomen en 15.000 stuks bosplantsoen. Bij De Zelfmakerij worden de komende tijd ruim 350 bomen en struiken gepland.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button