Algemeen

Voor een tientje met de Arriva nachttrein van Groningen naar Schiphol

- advertentie -

Groningen – ‘Open Toegang’ is een nieuwe wetgeving, wat het voor Arriva mogelijk heeft gemaakt om met een nachttrein te gaan rijden. En afgelopen vrijdagnacht op zaterdag reed dan voor de eerste keer de Arriva nachttrein tussen Groningen en Schiphol.

- advertentie -

Voor slechts tien euro rijd je dan van 01:48 tot 03:51 uur door het holst van de nacht, om bijvoorbeeld een eerste vlucht te kunnen halen, zonder dat je daarvoor een hotelovernachting extra hoeft te boeken. En andersom geldt precies hetzelfde, want best veel vakantievluchten landen omstreeks 01:00 uur op Nederlands grootste luchthaven en dan pak je de nachttrein van 05:07 en ben je om 07:22 uur weer in Groningen.

Tineke Witteveen, van communicatie van Arriva: “Door de nieuwe wetgeving hebben wij een tijd geleden bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt) een aanvraag ingediend om ook op deze ‘NS’ lijnen, met een nachttrein te gaan rijden. Er rijdt nu al één sinds 16 december van Maastricht – Schiphol en sinds vandaag dus nu ook één vanaf Groningen. Dat reizigers nu slechts voor € 10,00 mee kunnen, zien wij als een grote commerciële kans. En dan maakt het niet uit waar je instapt, Groningen, Assen, Zwolle, Lelystad of Almere, de prijs blijft gelijk. En als openbaar vervoerder kijken wij altijd naar dit soort kansen om nog verder uit te kunnen breiden.”

“De aanvraag vanuit Open Toegang valt buiten welke positie dan ook, dus dan ben je als openbaar vervoerder vrij om zonder subsidies een ticketprijs te mogen bepalen. En wij gaan zien wat dit ons brengt”, aldus Tineke.

Het is niet zo dat de Arriva nachttrein alleen maar voor dit traject wordt gebruikt. Hij komt uit de gewone dienstregeling en wordt voor de rest van de week ook hier weer voor ingezet. “Het is voor ons moeilijk om van tevoren een inschatting te maken van hoeveel mensen er nu gebruik van gaan maken en dan kijken wij niet alleen naar de mensen die specifiek naar Schiphol gaan, maar ook forenzen, dus mensen die van het werk komen of gaan, maar ook heel duidelijk uitgaanspubliek”, aldus mevrouw Witteveen.

Het motto van Arriva is dan ook, ‘Als je het niet probeert, kom je ook niet verder’. Op deze rit viel het ook op dat al de drie doelgroepen, al direct gebruik zijn gaan maken van deze nachtservice.

- advertentie -

Bas van Weele, Director External Affairs, heeft deze nachttrein officieel geopend. “Wij hebben geprobeerd om deze eerste nachttrein om te dopen tot een nachtclub. Met vier bands en een dj moet dit zeker gaan lukken. Ik kan nu al zeggen dat dit een geslaagd product is, want wij staan niet stil. Want klanten voorzien van goede mobiliteitsdiensten daar zijn wij goed in en daar zijn wij ook zeker trots op”.

- advertentie - 

De trein is te boeken via de reisapp van Arriva en niet via de reguliere OV chipkaart, want dan ben je veel duurder uit.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button