Algemeen

De ’10 Ommetjes’ eerste eigen project van de 5 Oldambtster dorpen binnenkort van start

- advertentie -

Oldambt – In 2019 zijn Beerta, Nieuw Beerta, Ganzedijk/Hongerige Wolf, Drieborg en Bad Nieuweschans met elkaar het avontuur aangegaan om samen op zoek te gaan naar verbindende kansen die er liggen voor toeristische ontwikkeling van het gebied. Dit alles onder de naam: stichting De 5 Oldambtster dorpen.

- advertentie -

Een van de doelen is het verbeteren van de fietspaden. De stichting wil vervolgens in combinatie met deze fietspaden wandelroutes aanleggen, ook wel ommetjes genoemd. Tevens wil men daarbij de geschiedenis vertellen van het gebied met de nadruk op de Verdronken Dorpen.

Loswal
Naast de ‘Ommetjes’ staat de renovatie en reconstructie van een oude loswal bij Ganzendijk/Hongerige Wolf op het programma van de stichting. Deze loswal werd in vroeger jaren gebruikt voor het laden en lossen van producten aan de even verderop gelegen molen.

De vijf dorpen die in dit project samenwerken worden vertegenwoordigd door: Verenigingen Dorpsbelangen van Bad Nieuweschans, Beerta, Drieborg, Ganzedijk/Hongerige Wolf en Nieuw Beerta.

Subsidies
We zijn in gesprek gegaan met de voorzitter Ton van den Boomgaard en met de penningmeester Harm-Arend Meijer. “Twee jaar lang zijn wij bezig geweest met als basis de dorpsvisies om een plan te ontwikkelen. Dat hebben wij eerste zelf gedaan en later is het Bureau van Gerrit Smit er bij gekomen om de subsidie mogelijkheden te bekijken en aan te vragen.”

“Eind 2021 kregen wij van de ‘TOUKOMST’ van het Nationaal Programma Groningen, groen licht om met een pilot te komen. Allemaal plannen die uitvoerbaar en afgehandeld moeten en kunnen zijn voor de zomer van het vorig jaar. Deze pilot hebben wij ingediend bij Landschapsbeheer Groningen.”

“Dit heeft vrij lang gesudderd en hier kwam uit de wij met de 10 ‘ommetjes’ en met de renovatie van de loswal konden wij gaan starten. Maar toen merkten wij pas wat voor moeite het kost om de verschillende subsidies binnen te krijgen. Maar goed het geld is binnen en wij kunnen nu aan de slag,” aldus Ton van den Boomgaard.

Inventariseren
Harm-Arend Meijer: “Wij zijn inmiddels al begonnen met de ‘ommetjes’, welke wij allemaal hebben gelopen, op twee na, maar die volgen de volgende 2 weken. Wij zijn momenteel aan het inventariseren wat wij nodig hebben voor de bewegwijzering etc.”

Fietspad
Met het vaststellen van de begroting gaat een van de wensen van de Stichting De 5 Oldambtster dorpen gerealiseerd worden. De stichting, die uitvoering geeft aan de gemeenschappelijke wensen vanuit de verschillende dorpsvisies, heeft zich al meerdere jaren sterk gemaakt voor een goed en vooral veilig fietspad tussen Bad Nieuweschans en Beerta. Met het vaststellen van de begroting wordt deze wens werkelijkheid.

Voor meer informatie omtrent de projecten en de visie van deze stichting kijk op Het begin – 5 Oldambtster Dorpen

 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button