Algemeen

Een ‘echte’ verkiezingsles met burgemeester en griffier op obs De Waterlelie

- advertentie -

Winschoten – Het ging er vrijdagmorgen echt aan toe bij leerlingen van groepen 7 en 8 van obs De Waterlelie, een les met een ‘echte’ verkiezing, waar ook burgemeester Cora-Yfke Sikkema en plaatsvervangend griffier Jeroen Bottema deel van hebben uitgemaakt.

- advertentie -

Deze kinderen uit de hoogste groepen hadden van tevoren nieuwe partijen samengesteld, met voor hen belangrijke thema’s als gratis zwemlessen, meer prullenbakken in het centrum en buitengebieden, korting op boodschappen voor gezinnen met een minimum inkomen etc. Middels een verkiezingsposter, waar de thema’s op vermeld stonden, hebben ze hun partij gepresenteerd.

Thema’s
Enkele partijen waren STR (Samen Tegen Racisme), NMR (Nooit Meer Racistisch, WJNF (Wereld Junior Natuur Fonds), WMB (Winschoten Moet Beter), VSG (Verenigde School Groep), PvdM (Partij van de Mensen) en VVG (Verbetering voor Groningen).

Hierna konden de kinderen echt gaan stemmen, net zoals de volwassenen dit ook doen, met een stembiljet, controle door de burgemeester en de griffier op een identiteitsbewijs. En tenslotte kon de stem uitgebracht worden in een origineel stemhokje, inclusief het rode potlood.

Kinderburgemeester
Vooraf aan deze verkiezing zijn de burgemeester en de plaatsvervangend griffier de beide klassen bij langs gegaan. De kinderen konden de burgemeester en de griffier allerlei vragen stellen, als ‘wat is het ergste wat u in de afgelopen 4 jaar hebt meegemaakt?’. Ook persoonlijke vragen ‘als wat zijn uw hobby’s?’ en ‘hoe zwaar is nou zo’n ambtsketen?’.

Ook kwamen de kinderen met een voorstel om een kinderburgemeester in Oldambt aan te stellen. Plaatsvervangend griffier Jeroen Bottema, kwam met een voorstel, om de kinderen met een prangende vraag over de skateboardbaan, tijdens een raadsvergadering te introduceren. Hier werd gretig op gereageerd.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button