Economie

Martin ter Harkel een biersommelier die bij toeval zijn passie ontdekte

- advertentie -

Midwolda – Als je Martin ter Harkel uit Midwolda op jonge leeftijd zou hebben gevraagd ‘Wat wil je later worden’ dan zou hij niet direct biersommelier gezegd hebben. Maar hij is het wel geworden en kan zich in het rijtje scharen van de weinige biersommeliers in de provincie Groningen en waarschijnlijk de enige in Oldambt. Een echt beroep kun je het voor hem nog niet noemen, laten we zeggen een uit de hand gelopen hobby. Hij heeft het certificaat sinds 2020 in zijn bezit.

- advertentie -

Het is begonnen toen Martin in 2014 het eerste bier van Hertog Jan de Grand Prestige heeft gekregen., een donker zwaar bier van 10%. “Ik dacht toen hè wat is dit anders dan een normaal pilsje. Van een normaal licht geel tot een echt donker en zoet bier, wat een verschil is dit. Hoe kan dit en waarom is de smaak zo verschillend.  En toen ben ik gaan zoeken naar de verschillen van wat de ingrediënten zijn en toen is de interesse echt wel gewekt,” zegt Martin.

Zoektocht
Martin is toen een zoektocht begonnen naar de oorsprong van bier en hoe zit het allemaal in elkaar. “Daarna dacht ik hoe kan dit allemaal en toen kwam ik een studie van StiBon tegen, de Stichting Bieropleidingen in Nederland. Dit is de enige erkende opleider in Nederland als biersommelier en ben ik in eerste instantie daar een paar lessen van gaan volgen en dan weet ik vast meer van bier.”

Bij deze opleiding heb je drie niveaus waarvan niveau één in Groningen wordt gegeven. Dit was voor hem goed te doen op de maandagavond en het bleek toen een cursus te zijn van 12 lessen. “Ik dacht ik ga gewoon naar de stad toe en ga dit toen, met de intentie dat het dan ook klaar zou zijn.  Maar het was zo interessant, want ik wist echt niet dat er over bier zoveel over te vertellen en te leren valt.”

Naar Amersfoort
Toen Martin deze cursus met goed gevolg heeft afgesloten, was zijn honger om nog meer over bier te weten te komen nog bij lange na niet gestild. “Nu ik dit gedaan heb doe ik niveau twee ook. Maar deze opleiding wordt helaas niet in Groningen gegeven en moest toen naar Amersfoort. En dat is best een behoorlijk stuk rijden vanuit Oldambt. Deze cursus bestond uit 15 lessen en werd gegeven eens in de twee weken. Ik kon dit mooi combineren met mijn werk, want ik deed helemaal niets in de horeca op dat moment. Deze opleiding heb ik ook met heel veel interesse gevolgd en met goed gevolg geslaagd.”

En dan heb je tenslotte nog niveau drie en als hierin bent geslaagd dan mag je je sommelier noemen. Maar om deze nog te bemachtigen moest Martin voor een tweedaagse cursus naar Oostenrijk. “Shit dacht ik toen, maar dan moet ik dit ook maar doen. Nu ben ik zover dan ga ik door dat kon voor mij niet anders. Dus in januari 2020 die kant maar op gegaan voor een tweedaagse volledige cursus in het Engels ook nog en dat van 09:00 tot 18:00 uur. Op de tweede dag was er ’s middags gelijk het examen en ’s avonds hoor je of je geslaagd bent of niet. Het was een super ervaring en ben gelukkig met goede cijfers geslaagd.

- advertentie -

Zoveel meer te ontdekken
De meest bijzondere ervaring van Martin was daar wel de hoeveelheid aan soorten bier die er zijn. “Want als je een pils drinker bent, want dan vind je het lekker om met je vrienden op stap te gaan en dan een biertje drinken, helemaal geweldig. Maar er is zoveel te ontdekken in bier, want er zijn zoveel verschillende soorten en als je daar mee bezig bent, dan wil je gewoon meer”, aldus Martin ter Harkel.

- advertentie - 

Op dit moment organiseert Martin op verschillende locaties bierproeverijen en waarschijnlijk nog vaker in Winschoten. Onlangs heeft hij bij het Stadscafé Roegh al een dergelijke proeverij gehouden en deze was snel uitverkocht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button