Algemeen

Overlast verwacht door paasvuren

- advertentie -

Duitsland/ Nederland – Jaarlijks worden er paasvuren ontstoken in delen van ons eigen land, maar ook in Duitsland. Als de wind ongunstig staat kan de luchtkwaliteit in ons land flink verslechteren. Doordat de wind tijdens de paasdagen soms de oosthoek opzoekt is de kans op overlast vrij groot.

- advertentie -

In Duitsland zijn de paasvuren groter dan bij ons en dat levert een flinke partij rook en smog op. Als er tijdens het ontsteken van deze paasvuren een oostenwind staat krijgen we te maken met de rookgeur en stofdeeltjes die door deze paasvuren worden veroorzaakt. In Duitsland worden de meeste paasvuren op zaterdagavond ontstoken, maar op sommige plaatsen ook al op donderdag of vrijdag.

Vanaf vrijdag een oostenwind
Donderdag trekt een neerslaggebied over ons land en waait de wind uit het zuiden. Dit betekent dat de windrichting gunstig is en we dus niet al te veel last zullen hebben van luchtvervuiling.

Vrijdag staat er weinig wind, maar zaterdag waait de wind uit het oosten tot noordoosten. Dit betekent dat de luchtkwaliteit zal verslechteren door de paasvuren die in Duitsland worden ontstoken. De grootste kans op overlast is weggelegd voor de (noord)oostelijke provincies van ons land.

Ook overlast door paasvuren uit eigen land
In ons land worden de paasvuren op zondagavond en maandagavond ontstoken. Dit gebeurt vooral in het oosten van Nederland en dit betekent dat een groot deel van het land hinder hiervan kan ondervinden als er een oostenwind staat.

Zondagavond hebben we te maken met een zuidoostelijke windrichting waardoor de rook van de paasvuren ook richting de noordelijke en westelijke provincies van ons land kunnen waaien. Een groot deel van ons land heeft dan kans op een slechte luchtkwaliteit. Maandag draait de wind naar het zuiden en dat betekent dat tijdens de paasvuren van maandagavond vooral de noordelijke provincies enige hinder kunnen ondervinden.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button