Weerbericht

Hooikoortsklachten verwacht vanaf volgende week

- advertentie -

Landelijk – De dagen worden zonniger en warmer en daarmee zullen de terrassen volgende week weer vol lopen. Voor de mensen die last van hooikoorts hebben is er ook een keerzijde aan dit weer. De kans op hooikoortsklachten gaat namelijk flink toenemen.

- advertentie -

Een paar weken geleden kwamen de eerste berken op steeds meer plaatsen tot bloei. De klachten vielen echter mee, omdat de lucht vaak schoongespoeld werd door de regen die er viel. Met het warme en zonnige weer zal de natuur volgende week ineens razendsnel uitlopen, ook omdat er dit jaar veel bodemvocht beschikbaar is. Daarmee komen de berken massaal tot bloei.

Droge en zonnige dagen in combinatie met weinig wind zorgen ervoor dat er veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Daarnaast zoekt de wind vaak de oosthoek op vanaf volgende week. Dit betekent dat er ook veel pollen van bloeiende berken uit Duitsland over kan waaien. Daardoor kan flink wat overlast worden verwacht vanaf volgende week. In Nederland zijn zo’n één miljoen mensen gevoelig voor berkenpollen.

Meerdere boomsoorten in bloei
Daarnaast zullen de es, populier, wilg en verschillende beuken en eiken de komende weken bloeien. Deze pollen zijn echter licht allergeen en zorgen dus ook bij een stuk minder mensen voor klachten.

Graspollenseizoen begint ook in de komende weken
Tot nu toe zijn er nog geen grassoorten tot bloei gekomen, maar daar komt hoogstwaarschijnlijk volgende week ook verandering in. Door het warme weer kunnen enkele eerste grassoorten tot bloei komen. Dat is extra vervelend voor de mensen die allergisch zijn voor zowel de berk als bepaalde grassen. Deze seizoenen lopen namelijk in elkaar over.

Toch is het hoogtepunt van het graspollenseizoen nog wel een tijdje weg. Afhankelijk van de temperatuur komen de meeste grassoorten eind april of begin mei massaal tot bloei. Vervolgens vindt de piek van het graspollenseizoen normaal gesproken plaats in de tweede helft van mei en in juni, maar ook in juli staan nog verschillende grassoorten in bloei. Tijdens deze piekperiode ondervinden een paar miljoen Nederlands vaak hooikoortsklachten. In de zomer komen ook kruiden zoals de bijvoet en de ambrosia tot bloei, waardoor ook een behoorlijke groep Nederlanders allergieklachten krijgt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button