Algemeen

Grootste stijging in Oldambt met toeristenbelasting

- advertentie -

Oldambt – Overnacht je in een hotel in de provincie Groningen? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld € 1,85 aan toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit is 6,1% meer dan een jaar eerder. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo steeg het tarief het sterkst in Oldambt (+36,4%). Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting in Nederland.

- advertentie -

Grootste stijging in Oldambt
In 3 van de 10 Groningse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 6,1%. Landelijk was de toename iets hoger: 6,3%.

Gemeente Oldambt voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier € 1,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog € 1,10 was. Ook in de gemeente Groningen was er een flinke toename (+8,1%).

Forse verschillen tussen gemeenten
Gemeenten mogen zelf bepalen of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Er zijn daarom grote verschillen op lokaal niveau. De gemeente Groningen staat bovenaan de lijst van duurste gemeenten in de provincie: de hoogte van de toeristenbelasting is hier € 4,- per persoon per nacht.

Westerwolde (€ 1,25) hanteert momenteel juist het laagste tarief. In Pekela, Veendam en Westerkwartier wordt vooralsnog geen toeristenbelasting gevraagd.

Relatief lage toeristenbelasting in Groningen
Voor een nachtje in een hotel betalen toeristen in de provincie Groningen gemiddeld € 1,85 per persoon aan toeristenbelasting. Een relatief laag bedrag, landelijk ligt het tarief namelijk op € 2,16.

- advertentie -

In Noord-Holland wordt gemiddeld het hoogste belastingtarief gevraagd: € 3,16 per persoon per nacht. Dit komt vooral door het hoge tarief in Amsterdam van € 12,12.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button