Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Molen Dijkstra dit jaar in het middelpunt tijdens de jaarlijkse Molendag

- advertentie -

Winschoten – Het is vandaag, zaterdag 13 mei, nationale molendag. En natuurlijk besteden ook de Winschoter molenaars hier aandacht aan. Dit jaar is molen Dijkstra, de middelste van de drie molens aan de Nassaustraat en Grintweg, aan de beurt.

- advertentie -

Roeden afgekeurd
Molen Edens mag op dit moment niet meer draaien, omdat de roeden zijn afgekeurd. Deze roeden zijn de basis van de wieken. Dit wordt weer een duur klusje om deze te vervangen voor de gemeente Oldambt. Het kan gemakkelijk honderdvijftigduizend euro gaan kosten. Maar vandaag kan iedereen een bezoek brengen aan molen Dijkstra aan de Nassaustraat 63.

Deze molen is in 1862 gebouwd voor de familie Dijkstra en was jarenlang de grootste en hoogste molen van Winschoten, voordat de korenmolen Edens even verderop aan de Nassaustraat voor de tweede maal verhoogd werd. De molen bleef tot 1953 eigendom van de familie Dijkstra en werd toen aan de gemeente Winschoten verkocht.

Maalstenen en pelstenen
De huidige eigenaar is de gemeente Oldambt. De molen heeft een inrichting met vier koppels maalstenen en twee pelstenen. Daarnaast is de rest van de pellerij in zijn geheel bewaard gebleven. De molen is hiermee waarschijnlijk de meest ‘steenrijke’ molen van Nederland. De molen is enkele malen gerestaureerd en regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button