Cultuur

Na 75 jaar eindelijk samen op het toneel

- advertentie -

Nieuwolda – Vijfenzeventig jaar na de oprichting staat Toneelvereniging T.O.G. voor het eerst op het podium samen met ‘de andere vereniging uit het dorp’: Rederijkerskamer “Vooruitgang” die inmiddels al bijna 150 jaar bestaat. Tot voor kort was het ondenkbaar dat beide toneelverenigingen uit Nieuwolda samen een toneelvoorstelling zouden maken. Maar het project ‘Twijstried’ van Common Grand bracht ze bij elkaar.

- advertentie -

De historische scheiding in culturele achtergrond van beide verenigingen (arbeiders en herenboeren) maakte dat je ook nu nog als inwoner van Nieuwolda vaak alleen bij de een óf bij de ander naar de jaarlijkse uitvoering ging kijken. Een samenwerking leek ondenkbaar, want ‘soort bie soort’!

Wie anders dan onze twee verenigingen zouden dan het stuk van Benjamin Broekema moeten spelen? Onder regie van Tim van der Molen staan ‘T.O.G. en de Rederijkers’ in juni staan voor het eerst samen op de planken met het blijspel ‘Soort bie Soort’!

Het uit 1932 daterende blijspel Soort bie soort gaat over een boerenjongen en een stads meisje die samen een toekomst willen opbouwen. Hun ouders zijn het daar alleen niet mee eens, want ‘soort bie soort’! Speciaal voor deze opvoering is de oorspronkelijke theatertekst herschreven door Nic Bruckman. Net als in het origineel, wordt er in dit stuk in het Gronings en het Nederlands gesproken. Maar het verhaal heeft een eigentijdse wending gekregen. Hoort soort nog bie soort?

Zaterdag 3 juni | Grand Theatre Groningen | 20:00 uur
Zondag 4 juni | VanBeresteyn Veendam | 19:30 uur

Kaarten kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar aan de kassa van de theaters of op www.grandtheatregroningen.nl en www.vanberesteyn.nl.

Twijstried
Twijstried is onderdeel van Common Grand, een 10-jarig programma van Grand Theatre Groningen dat de stad en de ommelanden met elkaar wil verbinden. Binnen het project Twijstried staat de Groninger taal centraal. Wat zijn de effecten van het verdwijnen van de streektaal en welke rol kunnen de kunsten spelen bij het behoud ervan?

Naar een idee van Lenny Bulthuis. Met dank aan Pauline Broekema.

Twijstried is gerealiseerd met de steun van:
Provincie Groningen
Postcodeloterij buurtfonds
Theater VanBeresteyn
Veenkoloniaal Museum Veendam
MDT Veendam
Grand Theatre Groningen

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button