Incidenten

OM eist twee jaar cel (en vrijspraak) voor overval op kaasboer Scheemda

- advertentie -

Scheemda – Een 44-jarige vrouw uit Nieuw-Scheemda is volgens het Openbaar Ministerie (OM) medeschuldig aan een brute woningoverval op een kaasboer in november 2018 in Scheemda. Zij zou hiervoor een celstraf van twee jaar moeten uitzitten. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De vrouw stond donderdag terecht, samen met een 42-jarige man uit het Duitse Bunde. In zijn zaak is te weinig bewijs voor een veroordeling. De officier van justitie vroeg in zijn zaak om een vrijspraak.
Beiden ontkennen met klem iets met de woningoverval van bijna vijf jaar geleden te maken te hebben.

Overvallen terwijl hij sliep

De toen 62-jarige kaasboer klopte tegen middernacht bij de overburen aan. Hij was een uur daarvoor overvallen door indringers terwijl hij sliep. Die schenen met een zaklamp in zijn gezicht en eisten geld. Volgens de kaasboer ging het om drie personen, waarvan vermoedelijk één vrouw.
De zestiger was al die tijd door de overvallers door zijn woning gesleept, op zoek naar geld. In een koektrom zat 360 euro. Die werd meegenomen. Ook moest de bewoner een kluis openen, maar daarvan zat niets wat de overvallers konden gebruiken. Uiteindelijk werd de man teruggezet in zijn slaapkamer. Daarna werd de deur op slot gedraaid.

Huistelefoon stuk gemaakt

De kaasboer wachtte een tijdje totdat hij zeker wist dat er niemand meer in zijn huis was. Toen pakte hij een reservesleutel en maakte hij de slaapkamerdeur open. Zijn huistelefoon was stuk gemaakt. Hij sloeg alarm bij de overburen. De agenten zagen dat de hele woning overhoop was gehaald. Het slachtoffer was gewond aan zijn gezicht.

Een camera aan een pand in de buurt had de overvallers vastgelegd op beeld. Hierop waren drie donker geklede personen te zien in een zwarte auto. De agenten volgden de route die de auto had gemaakt, over een fietspad. Daar vonden ze een motormuts met dna-materiaal van de 42-jarige verdachte.

De man verklaarde dat hij daar niet was geweest. De muts moet door iemand anders daar zijn neergelegd, zei hij. De officier van justitie vond de vondst van de muts met het dna van de man bijzonder, maar kon onvoldoende vaststellen dat die bij de overval was gebruikt. Daarnaast meldde zich een persoon bij de politie die de verdachte een sterk alibi verschafte. Dit alles was voor de aanklaagster voldoende reden om in deze zaak vrijspraak te vragen

Opsporing Verzocht

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak bleven uit. Totdat het televisieprogramma Opsporing Verzocht in januari 2020 de camerabeelden toonde. De dochter van de vrouwelijke verdachte herkende haar moeder op de beelden. Ook de zus van de verdachte trok hierover bij de politie aan de bel. Ze herkende haar zus op de beelden aan haar loopje.

Uit de telefoongegevens van de vrouw bleek dat zij op het moment van de overval bij de kaasboer in de buurt was. Ook zou ze getuigen hebben verteld over de inbraak bij de kaasboer. De vrouw werd aangehouden terwijl ze een straf uitzat voor een brandstichting in Winschoten. In haar geval zag de aanklaagster wel voldoende bewijs voor een veroordeling.

Een celstraf van drie jaar was passend geweest, maar het tijdsverloop speelt ook een rol. Over een mogelijke derde verdachte werd tijdens de rechtszitting niets gemeld.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button