Weerbericht

Code geel: Dinsdag stevige onweersbuien op komst

- advertentie -

Oldambt – Na een lange drogere periode staat er weer eens noemenswaardige neerslag op het programma. Morgenmiddag en avond trekken namelijk stevige onweersbuien over het land. Hierbij is veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel van 2-3 cm groot en zware windstoten van 75-100 km/uur. Ook geeft de KNMI code geel vrij in de provincie Groningen.

- advertentie -

Vandaag is het overal droog en vooral vanmiddag schijnt de zon volop bij zomerse temperaturen in grote delen van het land. Komende nacht is het vrij benauwd en lokaal kan dan al de eerste onweersbui vallen.

Vanuit het zuidwesten pittige regen- en onweersbuien
Morgen volgt een dag met op uitgebreide schaal onweersbuien. In de ochtend kan in de noordelijke helft van het land een enkele bui vallen, maar op veruit de meeste plaatsen in ons land is het droog met af en toe nog wat ruimte voor de zon. Later op de ochtend wordt het ook in het noorden geheel droog.

Ook tijdens de eerste helft van de middag is het overal droog. De temperatuur loopt flink op met op uitgebreide schaal in het binnenland zelfs tropische waarden rond 30 graden. Aangenaam is het echter niet, want door de hoge luchtvochtigheid is het erg broeierig en voelt het buiten benauwd aan.

In de loop van de middag ontstaan de eerste regen- en onweersbuien in het zuidwesten van ons land. Gedurende de middag en avond trekken de buien noordoostwaarts over ons land. Hierbij is veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel van 2-3 cm groot en zware windstoten van 75-100 km/uur. Tijdens de zwaarste buien kunnen de windstoten mogelijk nog forser uitpakken.

Tijdens de avondspits trekken de meeste onweersbuien over het midden en zuiden van het land. Lokaal kan het hierbij stevig doorplenzen en verkeer kan hier last van ondervinden. Ook staan er meerdere avondvierdaagse op het programma wat mogelijk ook voor problemen zorgt.

- advertentie -

In de loop van de avond trekken de onweersbuien verder richting het noorden en naar verwachting zullen de buien tussen 20:00 en 22:00 uur in het uiterste noorden arriveren. Rond middernacht is het overal weer droog en volgen brede opklaringen.

- advertentie - 

Buien hebben een plaatselijk karakter
Doordat de buien zeer lokaal zijn, kunnen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats erg verschillen. Mede hierom zal het neerslagtekort hoogstwaarschijnlijk niet dalen. De buien brengen waarschijnlijk wel verlichting, maar zijn niet het meest effectief tegen droogte. De regen valt in een te korte tijd om goed de bodem in te zakken. Daarnaast is de grond extreem droog, waardoor regenwater dat op de harde bodem valt erg moeilijk wordt opgenomen en de meeste regen gewoon wegstroomt richting sloten of rioleringen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button