Weerbericht

Droogte niet verholpen door storm Poly

- advertentie -

Landelijk – Storm Poly trekt over het land en daarbij waait het niet alleen stevig, er valt op veel plaatsen ook flink wat regen. Het neerslagtekort is met ruim 10 mm teruggelopen, maar door droog, zonnig en warm weer de komende dagen loopt het neerslagtekort weer op. Volgende week stabiliseert het neerslagtekort rond 180 mm.

- advertentie -

Zeer zware storm Poly met in IJmuiden een uurgemiddelde windkracht 11 en een zeer zware windstoot van 146 km/uur bracht niet alleen veel wind, maar ook regionaal veel regen. Het landelijke neerslagtekort was tot vandaag 177 mm, maar door de vele regen van vandaag is dit teruggelopen naar 166 mm. De daling is echter maar licht en doet over het algemeen niet veel aan de heersende droogte.

Neerslagtekort loopt weer op

Doordat het de komende dagen overwegend droog is en ook weer zonnig en zeer warm, neemt het neerslagtekort de komende dagen weer flink toe. Door het zonnige en droge karakter van het weer de komende dagen verdampt er weer zo’n 4 mm per dag. Daarmee is de regen die vandaag gevallen is alweer snel verdampt. In het weekend is het neerslagtekort ongeveer 180 mm.

Doordat er na het weekend regelmatig wat regen valt, zal het neerslagtekort volgende week niet verder oplopen. Doordat het om buien gaat kan er makkelijk een paar millimeter regen vallen en blijft het neerslagtekort gemiddeld over het land stabiel rond 180 mm. Echter, door het lokale karakter van de buien wordt de droogte niet overal aangepakt.

Grondwaterpeil daal

- advertentie -

Het grondwaterpeil was tijdens de kletsnatte lente flink gestegen en van droogte was ook wat dieper in de grond geen sprake meer. Door de droogte sinds half mei is inmiddels ook het grondwaterpeil scherp gedaald en is ook wat dieper in de grond nu sprake van droogte. De regen van de laatste weken heeft de daling wel afgeremd, maar het grondwaterpeil is er niet door gestegen.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button