Weerbericht

Zinderende hitte en stevige onweersbuien op komst – Vandaag warmste dag van het jaar tot nu toe

- advertentie -

Landelijk – De zomer is weer volop aanwezig in ons land. Vandaag wordt het met 30 tot 34 graden zelfs de warmste dag van het jaar tot nu toe. Ook morgen wordt het nog zomers warm, maar in de middag en avond trekken enkele stevige regen- en onweersbuien over ons land.

- advertentie -

De stranden zullen dit weekend weer goed bezocht worden. Het wordt namelijk niet alleen landinwaarts echt warm, maar ook aan de kust kunnen we rekenen op tropische temperaturen. Een zuidoostenwind zorgt namelijk voor de aanvoer van zeer warme lucht naar ons land. Hierdoor stijgt het kwik naar 30 graden op de stranden tot maar liefst 34 graden in het zuidoosten.

Voldoende water drinken

Met deze temperaturen is het natuurlijk heerlijk weer voor een verfrissende duik in de zee of in een meertje. Ook voldoende water drinken is bij deze temperaturen zeker aan te raden. In de tweede helft van de middag steekt er op de stranden een verfrissende wind van zee op. Hierdoor koelt het enkele graden af.

Lees verder onder de foto

Foto: De Vries Media (archief)

Warmste dag van het jaar tot nu toe

Het wordt vandaag de warmste dag van het jaar tot nu toe. Op 11 juni werd het in Hoek van Holland 32,3 graden. Met maxima tot 34 graden is de kans groot dat we dit vandaag gaan overtreffen. Misschien wordt het zelfs de warmste 8 juli ooit gemeten. Zowel het landelijke als het officiële dagrecord staan op scherp. De warmste 8 juli in De Bilt vond plaats in 1959, toen werd het 31,6 graden. Het landelijke record voor deze dag staat op 34,1 graden, gemeten in 1959 in Gilze Rijen. Beide records zouden vandaag wel eens kunnen sneuvelen.

Ook zondag nog hoge temperaturen

Zo heet als vandaag wordt het op de tweede dag van het weekend niet. In het oosten kan het wel nog tropisch warm worden met 30 tot 32 graden. Elders in het land liggen de maxima tussen 24 en 29 graden met de laagste waarden op de Waddeneilanden en op de stranden. De luchtvochtigheid is heel hoog en dit zorgt ervoor dat het zeer broeierig aanvoelt. Voor het gevoel doet het morgen dan ook warmer aan.

Waar gaan de onweersbuien vallen?

Door een combinatie van warme een vochtige lucht is er genoeg energie aanwezig in de atmosfeer voor het ontstaan van enkele pittige onweersbuien. Vandaag verloopt nog grotendeels droog, maar in de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Later vanmiddag en vanavond kan dit al gepaard gaan met een lokale onweersbui in vooral het zuiden van het land. Elders in het land blijft het zaterdag droog.

Zondag meer onweersbuien

Op zondag staan meer onweersbuien op het programma. Al vroeg op de dag ontstaan boven het noorden van Frankrijk de eerste onweersbuien. Deze buien trekken gedurende de dag noordoostwaarts en naar verwachting krijgt een groot deel van ons land in de middag en avond te maken met deze buien.

Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen en komt het tot hagel. Daarnaast is kans op stevig onweer met mogelijk ook zware windstoten van 75 tot 100 km/uur. Al met al staat ons een vrij onstabiele zondag te wachten. Zondagavond trekken de buien noordoostwaarts weg en keert de rust weer terug. Wel is het dan afgekoeld met halverwege de avond temperaturen van 18 tot 22 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button