Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Code oranje voor zware onweersbuien

- advertentie -

Landelijk – Na de tropische hitte volgen zondag zware onweersbuien, welke regionaal voor overlast kunnen gaan zorgen. Code oranje geldt onder andere ook voor Groningen.

- advertentie -

Nadat vandaag nog de warmste 8 juli sinds het begin van de metingen werd genoteerd, volgt morgen opnieuw een tropisch warme dag. Op veel plaatsen loopt het kwik al snel op richting 30 graden. Omdat er vanuit het zuidwesten steeds vochtigere lucht wordt aangevoerd. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de vorming van onweersbuien.

Onweerskans neemt in de middag toe
Lokaal kan ’s ochtends al een enkele onweersbui vallen, maar op de meeste plekken is het nog droog. Dat verandert vanaf het middaguur, wanneer vanuit België de eerste onweersbuien richting ons land trekken. De zuidelijke provincies moeten dan de regenradar al goed in de gaten houden. In de loop van de middag trekken de buien van zuidwest naar noordoost over het land.

Oppassen voor zware windstoten en grote hagel
Doordat de buien vrij snel overtrekken is de kans op grootschalige wateroverlast klein. Wel kan er 20 tot 30 millimeter regen vallen in korte tijd. Bij de buien zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur, die lokaal voor schade kunnen zorgen.

Een ander aandachtspunt is de mogelijkheid tot grote hagel. In de weermodellen worden lokaal hagelstenen berekend ter grootte van golfballen. Dit zal wel heel lokaal zijn, maar het is iets om rekening mee te houden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button